Egészséges táplálkozással megelőzhető a cukorbetegség – íme a dietetikus javaslatai

A gyorsan felszívódó szénhidrátban és zsírban gazdag étrendek hozzájárulnak a diabétesz kialakulásához. November 14. a cukorbetegség világnapja, ennek apropóján Szilágyi Karola dietetikust kérdeztük a betegség kezeléséről és megelőzéséről. Megtudtuk, ha az ember fokozott éhségérzetet, fokozott szomjúságérzetet, szájszárazságot, hirtelen bekövetkezett, drasztikus fogyást, gyengeséget és fáradékonyságot, gyakori vizelési ingert, homályos látást, lassan gyógyuló sebeket és a gyulladásokra való hajlamot érzékel magán, valószínűleg diabétesszel küszködik.

A cukorbetegség, más néven diabétesz, egy összetett anyagcserezavar: a glükóz feldolgozási zavara. Mindez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiányában szenved az érintett személy, vagy szervezetének inzulinrezisztenciája nehezíti meg mindennapjait. A szükséges mennyiségű inzulin hiánya miatt a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik.

Főbb típusai közé sorolható az 1-es típusú diabétesz, amely leginkább gyerekekre, illetve a fiatal felnőttekre jellemző: ilyenkor a szervezet inzulintermelő képességének teljes hiánya áll fenn. A 2-es típusú diabétesz leginkább a felnőtteket érinti: a szervezet vagy nem termel kellő inzulint, vagy a megtermelt inzulint nem megfelelő módon használja fel a vércukor csökkentésére. Emellett a gesztációs vagy terhességi diabétesz is a cukorbetegség egyik változata: ez várandóság alatt alakul ki, és a baba megszületése után szerencsés esetben elmúlik. Azok a nők, akiknél ez a fajta cukorbetegség jelentkezik, a későbbiekben hajlamosak a 2-es típusú diabéteszre – adta tudtunkra a dietetikus.

Kiket érint a cukorbetegség?

A szakember tapasztalatai alapján nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek azok a személyek, akik rohanó, stresszes, mozgásszegény életmódot folytatnak, rendszertelenül étkeznek, és táplálékuk általában gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag, illetve túlsúlyosak vagy kövérséggel küzdenek. Ezek általában a kettes típusú cukorbetegség kockázati tényezői. Természetesen genetikai tényezők, bizonyos vírusos fertőzések, illetve a tehéntejjel való táplálás csecsemőkorban is jelentősen meghatározhatja a cukorbetegség kialakulását, ilyen esetekben az 1-es típusú cukorbetegség megjelenése valószínűbb. Fontos tudni, hogy ha mindkét szülő 2-es típusú cukorbetegségben szenved, 50 százalék feletti a valószínűsége annak, hogy gyermekeik is cukorbetegek lesznek.

Rávilágított, a tűnetek észlelése következtében érdemesebb jobban figyelni a szervezetre, és annak reakcióira, ám a fokozott éhségérzet, a fokozott szomjúságérzet, a szájszárazság, a hirtelen bekövetkezett, drasztikus fogyás, a gyengeség és fáradékonyság, a gyakori vizelési inger, a homályos látás, a lassan gyógyuló sebek és a gyulladásokra való hajlam nem hatalmazza fel az embert, hogy a lehető legrosszabbra gondoljon. Ellenkezőleg, bármelyik észlelését követően érdemes szakembert felkeresnie, aki a panaszok alapján részletes kivizsgálást biztosít.

Együtt lehet élni a cukorbetegséggel

A cukorbetegség kezelésének három alappillére van: étrend, mozgásterápia, illetve gyógyszeres kezelés. A gyógyszeres kezelés történhet szájon át bevehető gyógyszerekkel, vagy súlyosabb esetben inzulinos kezeléssel, de tudnia kell a páciensnek, hogy a kezelési típusok nem helyettesítik egymást.

Az étkezésnek kulcsfontosságú szerepe van, legfőbbképpen a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát bevitelének – ahhoz, hogy az étkezés a szervezetnek megfelelő anyagokat nyújthassa, érdemes dietetikushoz fordulni, és kérni a megfelelő étrend összeállítását – nyomatékosította Szilágyi Karola, hozzáfűzve, arról, hogy a beteg számára elegendő-e az életmódterápia, vagy szüksége van gyógyszeres, akár inzulinos kezelésre, vagy ezek kombinációjára, a diabetológus kezelőorvos dönt. Ilyenkor figyelembe veszi a beteg állapotát, testsúlyát, társbetegségeit, a diétához való viszonyulását és az átlagos fizikai aktivitását egyaránt.

Cukorbetegséggel gyötrődve a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítani, energiává alakítani. Az inzulin, a hasnyálmirigy által termelt hormon, feladata, hogy segítse a vérben levő cukor bejutását a sejtekbe. Mivel a cukorbetegeknél jelen van az inzulin hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), szüksége van a betegnek a különböző kezelési formákra ahhoz, hogy hozzájuthasson a kellő inzulinmennyiséghez.

Azok az étrendek, amelyek gyorsan felszívódó szénhidrátban és zsírban gazdagok, elősegíthetik a cukorbetegség kialakulását. Helyes életmóddal, egészséges táplálkozással, a stressz-szint minél alacsonyabbra való csökkentésével, mindennapi mozgással, a normál testsúly elérésével és megtartásával sokat tehetünk a cukorbetegség megelőzéséért – világosított fel a szakember.

Kiemelte, ennek érdekében törekedniük kell az egyéneknek arra, hogy kiegyensúlyozott táplálkozást iktassanak be mindennapjaikba, olyat, ami a szervezetnek megfelelő mennyiségben tartalmazza a makro- (fehérje, zsír, szénhidrát) és a mikrotápanyagokat (vitaminok és ásványi anyagok) egyaránt.

Étkezzen többször, keveset

„Köztudottan azzal ártunk magunknak leginkább, hogy a reggeli sietség miatt kihagyjuk legfontosabb étkezésünket, a reggelit, ebédkor pedig, mivel nagy futásban telik a napunk, csupán gyorsan bekapunk valamit. Vacsorakor, amikor nyugodtabban ülhetünk az asztalhoz, megadjuk étkezésünknek a módját, és általában több fogásos vacsorával jutalmazzuk magunkat a kitartó munkánkért” – vázolta a dietetikus a társadalom legégetőbb életmódbeli problémáját. Hozzátette, az étkezést természetesen a „jól megérdemelt” pihenés követi, általában a tévé előtt elnyújtózva, nassolgatva vezetik le a rájuk nehezedő stresszt az emberek.

Ennek eredményeképpen a rossz szokások egyre rögzülnek, a plusz, nem kívánt kilókat pedig ki-ki hirtelen szedi fel. Megelőzésképpen ajánlatos lefekvés előtt 2-3 órával már nem fogyasztani semmit: mindamellett, hogy fittebbé teszi az embert, az „önmegtartóztatás” még a pihentető alvást is biztosítja.   

A gyorséttermi ételek fénykorát éljük, ezért a pizza, a sült krumpli, a hamburger, a chips, az olajban sült, félkész ételek dominálnak az étrendekben. Mindenhol jelen van a csábítás, ezért minden mozdulatunknak tudatosan kell történnie – figyelmeztetett Szilágyi Karola.

A tudatosság első lépése az, hogy pár napra előretervezi legfontosabb étkezéseit az ember, ezáltal a bevásárlást is megkönnyíti, mert a tervezésnek köszönhetően elkerüli a fölösleges ételek felhalmozását. Ha megtörtént a bevásárlás, ki-ki ízlésének megfelelően készítheti el az ételeit, figyelve arra, hogy elkerülje a túlzott só, cukor és zsír használatát.  Egy tudatosan összeállított étkezéssel, nagyobb eséllyel óvható meg az egészség.

A mindennapokban kerülni kell azokat az ételek, amelyek nagyon megemelik a vércukorszintet, csökkentik az inzulinérzékenységet, és növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – vagyis azokat, amelyek hozzáadott cukrot vagy koncentrált cukrot tartalmaznak. Ilyenek az üdítőitalok, az édességek, továbbá a finomított lisztből készült termékek, a finomított szénhidrátok, mint például a fehér rizs, a fehérlisztből készült kenyér, a tésztafélék és a péksütemények. A felsoroltak helyettesíthetők teljes kiőrlésű gabonafélékkel: a barna rizs, a bulgur, a hajdina, a quinoa, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tésztafélék nyugodtan fogyaszthatók, ha a cukorbetegség megelőzése, kordában tartása a cél.

Emellett az is segít, ha az étkezés rostban gazdag, ez ugyanis hozzájárul a kiegyensúlyozottan működő emésztéshez, és a bélfalon levő káros anyagok kiürítéséhez. Fogyasszon tehát zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, mint például lencse, bab, csicseriborsó, borsó – javasolja a dietetikus.

Elmondása szerint a megfelelő hidratálás szintén hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ennek érdekében fontos kerülni a cukros, színezékes üdítőitalokat, ehelyett inkább vizet, édesítetlen teát, smoothiekat érdemes iszogatni. Az alkohol fogyasztása nem ajánlott, sőt, bizonyos esetekben kifejezetten tilos. Úgy véli, a stresszt leginkább az csökkenti, ha minél több időt tölt a frisslevegőn az ember, és lehetőleg aktívan zajlik a természetben való tartózkodása: mozogjon, sétáljon, válasszon személyiségének megfelelő sportot, amivel fizikailag és lelkileg egyaránt feltöltődhet.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?