Okostelefonnal a koronavírus ellen? Aggódnak a jogvédők

Világszintű verseny folyik a koronavírus-járvány terjedése ellen bevethető okostelefonos alkalmazások fejlesztésében. Milyen adatokat gyűjtenek rólunk ezek az applikációk, és hogy hangolná össze őket az Apple és a Google közös rendszere? A Reuters foglalta össze.

Az Apple és a Google múlt héten jelentette be, hogy közösen dolgozik azon az új rendszeren, amely összehangolná a koronavírus terjedését nyomon követő különböző okostelefonos alkalmazásokat, és a közös adatok alapján figyelmeztetné a felhasználókat, ha fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.

Mit tud rólunk a telefonunk?

A koronavírus terjedése ellen bevetett telefonos applikációk tulajdonképpen a járványügyi kontaktvizsgálat folyamatát gyorsítják fel, a telefonok helymeghatározó funkcióját és a Bluetooth-technológiát kombinálva. Az automatikusan rögzített adatok kiegészíthetőek a felhasználó egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre adott válaszaival is.

Az állandóan magunknál hordott készülékek felhasználhatóak a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésére, valamint annak meghatározására is, hogy ki került kapcsolatba fertőzött személlyel, tehát kit kell tesztelni vagy karanténba helyezni.A Bluetooth-technológia segítségével az okostelefonok érzékelik a közelükben levő készülékeket, és megjegyzik azokat, így ha valaki fertőzöttnek bizonyul, már készen is áll a kontaktlistája. A listán szereplő okostelefonok pedig „felszólítják” a gazdájukat, hogy vizsgáltassa ki magát, vagy vonuljon karanténba.

Bár első hallásra ez a módszer hatékonynak tűnik, még finomításra szorul, ugyanis a telefonok nagyobb távolságról, és akár egy fal két oldaláról is kapcsolódhatnak egymáshoz, így akkor is fertőzésveszélyt jelezhetnek, ha a valóságban az nem áll fenn.

Van olyan ország, ahol már használnak járványellenes alkalmazást

Az első ország, ahol kipróbáltak a Bluetooth-os kontaktvizsgálatot, Szingapúr volt a TraceTogether nevű applikációval, de kísérleteztek hasonlóval Izraelben és Indiában is. Dél-Korea is használja a mobiltelefonok helymeghatározási adatait a járványügyi kontaktvizsgálatokban, Taiwan a karantén betartását ellenőrzi ilyen módon, Kína is használ applikációkat a lakosság nyomon követésére. Németországban európai szintű platformon dolgoznak, amelyben az összes uniós tagállam adatai elérhetőek lennének.

A sok párhuzamos próbálkozást hangolná össze az Apple és a Google. A két technológiai óriás májusra hozná ki azokat az eszközöket, amelyek lehetővé tennék, hogy a különböző alkalmazások információkat cserélhessenek egymás között. A tervek szerint a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyeknek le kellene ugyan tölteniük egy alkalmazást ahhoz, hogy a kontaktjaik értesítést kapjanak, az értesítések fogadásához viszont nem lenne szükséges az alkalmazás.

Ezek a biztonsági kockázatok

Bár abban a fejlesztők és a hatóságok is egyetértenek, hogy az adatokat legfeljebb egy hónapig tárolnák, mégis kérdés, hogy ki férhet majd hozzá a telefonok által gyűjtött kontaktinformációkhoz.

A Google és az Apple tervei szerint a kontaktlisták nem tartalmaznának neveket, és titkosak lennének, a hatóságok pedig kizárólag a fertőzöttek személyazonosságát ismernék, a kontaktjaikét nem.

A kormányok és a fejlesztők egy része viszont kivitelezhetőbbnek lát egy olyan központi adatbázist, amelyben az okostelefonok összes kapcsolódása visszakövethető. A jogvédők szerint viszont egy ilyen adatbázis aranybánya lenne a hackereknek, és a hatóságok is könnyen visszaélhetnének vele.

A kontaktkövető alkalmazások használatát eddig egyetlen kormány sem tette kötelezővé, de elképzelhető, hogy a munkahelyeken és a különböző intézményekben kötelezővé válik a használatuk a Reuters szerint. Az Apple és a Google csak önkéntesen használt alkalmazások számára tenné elérhetővé az eszközeit. Ezek az alkalmazások azonban csak akkor hatásosak, ha egy ország lakosságának legalább 60 százaléka használja őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?