70 millió éves tengeri "sárkány" kövületére bukkantak

Így nézhetett ki a moszaszaurusz | Forrás: fossilera.com

Kanada területén a bányászok drágakövek után kutattak, ám  ahelyett, hogy fényes, irizáló és értékes ammolitra bukkantak volna, egy ősi tengeri szörny fosszilis maradványait fedezték fel. A moszaszauruszt a tenger T-Rexeként szokták emlegetni a tudósok.

A paleontológusok alig hitték el, hogy az értékes lelet a birtokukba került. Az ősi tengeri szörnyeteg egy tengeri hüllő szinte teljes csontváza volt, amelyet moszaszaurusznak hívtak, amely a tengeri életmódhoz alkalmazkodott hüllők egyik családjának tagja lehetett a kréta időszakban, mintegy 70 millió évvel ezelőtt élt. Ez idő alatt a fosszíliák a kanadai Alberta területén víz alatt hevertek, ugyanis a Mexikói-öböltől Alaszkáig nyúló, partmenti trópusi sekélytenger volt a késői kréta legrettegettebb ragadozója, a bármit megtámadó hatalmas moszaszaurusz hazája.

A kanadai  Royal Tyrrell Museum of Paleontology-ba szállítják a fosszíliát | Forrás: syfy.com

A moszaszauruszok mintegy 98 millió évvel ezelőtt a tengeri tápláléklánc csúcsát jelentették a kréta korszak végén, körülbelül 65,5 millió évvel ezelőtt történt kihalásukig. Akárcsak a mai cetek ősei, a moszaszauruszok felmenői is a szárazföldön éltek, és hasonlítottak a mai varánuszokhoz. Teknősöket, halakat és más mosszaszauruszokat is felfaltak. A tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványainak gyomrában ugyanis három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították. Az egyik titkos fegyverük a szájuk tetején lévő, hátrafelé görbülő fogaikban rejlett.

 “Teljes fosszíliát találtunk, a fejétől szinte a farok csúcsáig– mondta Donald Henderson, a Royal Tyrrell Paleeontológiai Múzeum dinoszaurusz-kurátora. – Egyedül az uszonyok hiányoznak, amelyek talán a bomlás közben eltűntek vagy épp egy másik tengeri ragadozó haraphatta le őket.”

Moszaszaurusz-fosszília | Forrás: fossilera.com

A kanadai bányászok szivárvány színű ammolit darabokat kerestek, úgy bukkantak rá a 70 millió éves moszaszaurusz fosszíliára. Egyébként a különleges ékszerek készítésére alkalmas ammolit  valójában egy megkövesedett csiga. Az ammolit, ammoniteszek réteges aragonittá alakult fosszilis héja, amely általában 0,5-0,8 milliméter vastag. A vékony héjon a fény interferenciája által a nemesopálokéhoz hasonló színek jelennek meg. Az őshüllő fosszíliájának a felfedezése nem érte váratlanul a bányászokat, ugyanis az Albertától délre tevékenykedő drágakő-kutatók szinte évente találnak egy-két megkövesedett tengeri hüllő  maradványt. Azonban még szinte soha nem bukkantak ennyire teljes csontvázra.

Ammonit-darabka | Forrás: fossilera.com

Érdekes, hogy moszaszaurusz maradványai egy kicsit eldeformálódtak – magyarázta a dinoszaurusz-kutató . – Valószínűleg azért, mert a test már egy kissé elbomlott, amikor lemerült a tengerfenékre; talán megrepedt vagy megtört, amikor hozzáütődött ahhoz. A fosszíliák egy meglehetősen puha, fekete agyagpalába ágyazódtak, így a csontváz majdnem teljes egészében megmaradt. A fenevad összességében 6-7 méter hosszúságú lehetett, ami egy közepes méretet jelent a moszaszauruszok családjában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?