Senkinek sem kellett a hatalmas dinoszauruszkövület

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz - a Diplodocus egy rokona - megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat.

Az Aguttes aukciósház közlése szerint a legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak, 1,15 millió euró volt, márpedig az eladó 1,2 és 1,8 millió euró közötti leütéssel számolt, és jottányit sem volt hajlandó engedni a minimálárból. A fosszíliát így végül visszavonták az árverésről, amelyet egy párizsi luxusszállodában tartottak. Pedig a 13 méter hosszú és 6,2 méter magas „portéka" szokatlanul jó állapotban van, csontjainak 90 százaléka eredeti, koponyája 70 százalékban ép, és testének több helyén még megkövült bőrének maradványai is megtalálhatók.

Az árverések világa szeszélyes - kommentálta a kudarcot Claude Aguttes becsüs. A jura kor felső szakaszából származó őshüllőt 2012-ben találta az amerikai Wyoming államban, a Morrison-formáción egy magántulajdonban lévő birtokon régészek egy csoportja, tőlük vásárolta jelenlegi tulajdonosa, egy európai magánszemély, aki rekonstruáltatta és talapzatra helyeztette a csontvázat.

Több paleontológus egybehangzó véleménye szerint a Skinny becenevű fosszília egy eddig ismeretlen szauropodafaj lehet a diplodocidák (duplagerendások) családjából. A dinó két hónapig a londoni Heathrow repülőtéren volt kiállítva, és csak június 6-án került az InterContinental Paris-Le Grand szállodába, ahol megpróbálták eladni.

Egy éve az Aguttes aukciósház több mint 2 millió euróért árverezett el egy húsevő dinoszauruszt, az alloszauruszok egy rokonát. Az elvárt minimális vételár hiányában viszont áprilisban ugyancsak eladatlan maradt Párizsban négy dinoszauruszcsontváz, melyet a Binoche & Giquello kínált megvételre. 2018 novemberében egy alloszaurusz és egy kamptoszaurusz maradt vevő nélkül.

Kapcsolódók

Kimaradt?