Egyetemistáknak: tíz tanulási tipp a vizsgaidőszakra

A rettegett vizsgaidőszak előbb-utóbb beköszönt az egyetemisták életébe, amikor számot kell adniuk az elsajátított ismereteikről. Mindenki szeretné valahogy túlélni, átvészelni ezt az időszakot, lehetőleg minél gyorsabban, minél kevesebb fájdalommal, minél több átmenő jeggyel. Tanulni és vizsgázni nem tudunk helyetted, de abban segíthetünk, hogy hatékonyabban tudj tanulni.

Mindenki más, így mindenki másképpen tanul. Egy-egy tipp nem működhet mindenkinek, de ha eddig valami nem ment, érdemes kipróbálni egyet-kettőt az alábbi tanácsok közül, hátha valamelyik segít.

Lendülj neki!

Ha pizsamában, kócosan, az ágyban üldögélve, kávét szürcsölgetve olvassuk a tanulnivalót, nem érezzük, hogy elkezdődött a tanulás ideje, így nem is leszünk hatékonyak. Felkelés után öltözzünk át rendes ruhába (nem kell kiöltözni, legyen kényelmes, de ne pizsama), mossunk fogat, fésülködjünk meg, reggelizzünk, majd így üljünk le tanulni. Az is jót tesz, ha szellőztetünk kicsit, beágyazzunk, 5 perc alatt gyorsan elpakolunk, így rend lesz körülöttünk.

Oszd be jól az idődet!

Nagyon fontos előre tudnunk, mikor melyik vizsgára kell tanuljunk, melyik dolgozatot, projektet kell elkészítenünk, ezért ajánlott készíteni egy pontos menetrendet. Jegyezzük fel, mikor tanulunk, mikor pihenünk, mikor van egyéb programunk. A jó időbeosztás egy fontos lépés a sikeres vizsgaidőszak felé.

Légy szigorú!

Próbáljunk szigorúak lenni magunkhoz és kövessük az előre meghatározott tervünket. Ha eldöntöttük, hogy 20 percig olvasunk egy tételt, akkor ne adjuk fel 5 perccel a vége előtt. A jövőbeli énünk meg fogja köszönni ezt. Kitartást!

Jegyzetelj, rajzolj, jelölj!

Húzd alá szövegkiemelővel a fontos információkat, karikázd be az évszámokat, írd a kulcsszavakat az oldal szélére, készíts gondolattérképet, írj vázlatot, jegyzetelj úgy, mintha egy csoporttársadnak készítenéd. Megannyi lehetőség, amely segít jobban elsajátítani az információkat, érdemes ezeket alkalmazni.

Beszélj!

Ha könnyebben tanulunk hallás után, olvassuk fel hangosan amit, meg kell tanuljunk. Ha lehetőségünk van egyedül tanulni, beszélgessünk magunkkal: kérdezzük ki magunkat az adott tananyagról, foglaljuk össze egy-egy fejezet lényegét és mondjuk ki hangosan. Ha ezt nem szeretnénk, legalább néhány bekezdés után kérdezzük meg gondolatban magunktól: miről olvasunk? Válaszoljunk erre a saját szavainkkal. 

Ismételj!

Bár nem tudni, ki az apja, az biztos, hogy a tudás anyja az ismétlés. Hagyjunk magunknak elég időt az információk, tételek átismétlésére, hogy azok jobban rögzüljenek. Ne feledjük, a „már olvastam” nem feltétlenül jelenti azt, hogy tudjuk is.

A közös tanulásokról

Jó bulinak tűnhet közösen tanulni vizsga előtt, ám csak akkor, ha ezek az alkalmak főleg a tanulásról, egymás motiválásáról, segítéséről szólnak. Ha a közös tanulás után nem tudunk többet, mint előtte, értékes időt vesztegettünk el. 

Jutalmazd meg magad!

Elolvastunk egy hosszú tanulmányt? Megoldottunk egy bonyolult feladatot? Átmentünk egy vizsgán? Szuper! Jutalmazzuk meg magunkat! Nem kell felesleges apróságokra költsük a pénzt, hanem együnk például egy finom csokit, vegyünk egy forró fürdőt, kávézzunk a barátainkkal.

Pihenj! 

Fontos, hogy bizonyos időközönként beiktassuk a szüneteket. Nem, ne tegyük be a kedvenc sorozatunk legújabb részét (legfeljebb, ha aznapra végeztünk mindennel), ne görgessük az Instagramot és ne cseréljünk Facebook-profilképet. Ehelyett inkább sétáljunk egyet, főzzünk valami gyorsat és finomat, mozogjunk kicsit, végezzünk 10 percnyi házimunkát, menjünk a friss levegőre. 

Aludj! Egyél! Igyál! Mozogj!

Bármennyire is fontos, hogy átmenjünk a vizsgán, nem szabad elfelejtkeznünk a szükségleteinkről, egészségünkről. A legnagyobb tanulás kellős közepén is igyekezzünk egészségesen étkezni, elegendő folyadékot fogyasztani, legalább fél órát mozogni és eleget aludni. A megfelelő alvás különösen fontos ebben az időszakban, hiszen az agyunk el kell raktározza a tanult információkat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?