banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Földet ért a Szojuz MSZ-09 űrhajó leszállóegysége

Simán földet ért csütörtök hajnalban Zsezkazgan közép-kazahsztáni várostól mintegy 150 kilométerre délkeletre a Szojuz MSZ-09 űrhajó leszállóegysége, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének három tagjával az űrhajó orbitális kabinján keletkezett hajszálrepedés felszínéről vett mintákat tartalmazó tartályokkal együtt.

A visszatérő kabin, benne Szergej Prokopjevvel, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség űrhajósával, Serena Aunón-Chancellorral, a NASA amerikai űrügynökség asztronautájával és Alexander Gersttel, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautájával, leszállást hajtott végre – mondta a Moszkva melletti repülésirányító központ (CUP) szóvivője. Az űrhajó közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 40 perckor vált le az ISS-ről.

 


A Nemzetközi Űrállomáson Oleg Kononyenko orosz és Anne McClain amerikai űrhajós, valamint David Saint-Jacques, a CSA kanadai űrügynökség asztronautája folytatja a munkát. A következő expedíció 2019. március 1-jén indul az ISS-re a Szojuz MSZ-12 űrhajón, fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague, illetve Christina Koch amerikai űrhajósokkal.

Ovcsinyin és Hague a tervek szerint októberben indult volna a Nemzetközi Űrállomásra, de a Szojuz MSZ-10 űrhajó, amelyen utaztak, kényszerleszállást hajtott végre nem sokkal felbocsátása után a hordozórakéta meghibásodása miatt. Az orosz és amerikai űrhajós épségben földet ért az ejtőernyővel fékezett visszatérő kabinban.

Nem tudni, mi okozta a lyukat

A leszállóegységgel együtt értek földet azok a különleges izoláló tartályok, amelyek az űrhajó orbitális kabinján keletkezett hajszálrepedés felszínéről vett mintákat tárolták. Az Energija orosz űrkutatási vállalat korábban közölte, hogy a Szojuz MSZ-09 orbitális kabinján keletkezett apró lyuk nem jelent veszélyt a legénységre, amikor december 20-án visszatér a Földre.

A tájékoztató azután jelent meg, hogy Kononyenko és Prokopjev múlt keddi űrsétájuk során megvizsgálták az ISS-hez dokkolt Szojuz űrhajón észlelt sérülést, amelynek következtében levegőszivárgás és kismértékű nyomáscsökkenés történt az űrállomáson augusztus 30-án. Az apró lyukat be tudták ugyan tömni belülről, de keletkezésének oka továbbra sem ismert.

A két orosz űrhajós megbontotta a hővédő szigetelést és a meteoritvédelmi ernyőt, megvizsgálta és lefényképezte a keletkezett sérülést, és mintákat vett a repedés felszínéről, amelyeket a mikrometeorit-védelmi ernyő paneljével együtt továbbítottak a szakértőknek a további vizsgálatokhoz. Kononyenko már megküldte a Földre a sérülést ábrázoló fényképeket.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?