Meddig kell szedni a pajzsmirigy-gyógyszert?

Gyakran felmerül a kérdés a betegekben, hogy életük végéig szedniük kell-e pajzsmirigy gyógyszerüket, amennyiben alulműködésük van, vagy egy idő után elhagyhatják? A sokakat érintő kérdésre a Budai Endokrinközpont közleményéből derül ki a válasz.

A leggyakoribb pajzsmirigy hormontermelési zavar, a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) esetében jellemző probléma az álmosság, depresszió, a fázósság, felléphet menstruációs zavar, székrekedés, illetve súlygyarapodás. Beszámoltak a betegek száraz, hideg bőrről, valamint töredező hajról, akár hajhullásról is.

Pajzsmirigy-alulműködésnél elengedhetetlen a gyógyszeres terápia. Leggyakoribb kiváltó oka a Hashimoto betegség, amely a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és károsodása: az immunsejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így folyamatosan károsítják a szervet, gyulladást okozva. Hogy kiderüljön, hogy valóban a Hashimoto-thyroiditis (HT) okozza a pajzsmirigy-alulműködést, a TSH, T3, T4-szint ellenőrzésén kívül az anti-TPO mennyiségének meghatározása, illetve ultrahang is ajánlott. A betegség kezelésénél hormonpótlás szükséges.

Az, hogy kinek, mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyénileg dől el a szakorvosi kontroll alkalmával, ám pajzsmirigy-alulműködés esetén a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul – mondja dr. Békési Gábor. Természetesen vannak kivételek: a szülés utáni pajzsmirigyzavar (postpartum thyreoiditis) alulműködésben és túlműködésben is megnyilvánulhat. A kezdeti szakaszban az átmeneti magas hormonszint tüneteit kell kezelni, majd a pajzsmirigyhormon pótlása következik. A probléma általában 1-1,5 év múlva rendeződik, spontán gyógyul, ám ha nem, akkor sajnos élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Akár elhagyható a pajzsmirigy készítmény, akár élete végéig szükséges alkalmazni azt, minden esetben fontos a rendszeres laborvizsgálat (könnyen megállapítható a vérben lévő hormonok mennyisége, erre különböző labor paramétereket alkalmaznak). Egyebek mellett a TSH szint követése nyújt információt a kezelőorvosnak a terápia eredményességéről.

Minden esetben az adott kezelés és kontroll eredménye befolyásolja a gyógyszeres terápia módosítását, esetleges elhagyását – teszi hozzá a Budai Endokrinközpont orvosa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?