Két évünk van arra, hogy megmentsük a bolygót?

2020-ig tehetünk valamit a bolygónk megmentéséért – állítja új jelentésében a WWF.

A Természetvédelmi Világalap kétévente megjelenő Élő Bolygó Jelentése szerint 1970 óta az emberiség kiírtotta a gerinces állatfajok 60 százalékát - a trópusokon ez az arány 89 százalékos.

Mike Barrett igazgató szerint "alvajárással közeledünk a szakadékhoz": ha az emberiség 60 százaléka tűnt volna el, az azt jelentené, hogy Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Európa, Kína és a Csendes-óceáni térség ürült volna ki.

Az igazgató figyelmeztet: nem csupán a természeti csodák elveszítéséről van szó, hanem az emberiség jövőjét kockáztatjuk.

A probléma, írják, hogy az egyre növekvő fogyasztás mértéke sem lassul: az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a lakosság száma, a reál GDP, a közvetlen külföldi befektetések aránya, a városi lakosság aránya, a primer energiafogyasztás, műtrágya-felhasználás, nagy gátak építésének száma, vízfelhasználás és papírelőállítás. Ugyanakkor a szén-dioxid, nitrogén-oxid, metán kibocsátása szintén jelentősen növekedett, elsavasodnak a tengerek, egyre több halat fognak ki, egyre több területet művelümk meg és így tovább.

A WWF kilenc bolygószintű rendszert figyel, amelyek közül négynek már átléptük a határát. Az egyik ilyen az éghajlatváltozás, a másik a bioszféra és biodiverzitás integritása, a harmadik biogeokémiai folyamatok egyensőlya, a negyedik a talajrendszer.

Még nem késő, de alig van időnk

A WWF szerint 2020-ig kell minél több célt kell teljesíteni abból, amit az 1992-es ENSZ-konferencián megfogalmaztak - az itt elfogadott Biológiai Sokféleség Egyezményhez az USA-n kívül minden ország csatlakozott.

A WWF azt írja: felezni kell a természetes élőhelyek csökkenésének mértékét, el kell érni, hogy megálljon az állatok és növények térvesztése. Ugyanakkor a veszélyeztetett további pusztulásának is megálljt kell mondani.

Fontos, hogy zöld erőforrásokat használjunk, több védett területre van szükség, le kell állni olyan iparágak támogatásával, mint a szénbányászat, kőolaj-kitermelés és így tovább.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?