Megnyitotta kapuit a Digitális Székelyföld Konferencia Székelyudvarhelyen

Az idén már új néven futó, hatodik alkalommal megszervezett Digitális Székelyföldi Konferenciának Székelyudvarhely ad otthont, október 17. és 19. között, a polgármesteri hivatal épületében. A csütörtöki megnyitón számos előadó, fiatal informatikus és politikus is részt vett.

A megnyitón Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke a digitális adatgyűjtés előnyeit ecsetelte. „Napjainkban nagyon sok pénzt fektetnek a digitális adatgyűjtésbe, Erdély viszont mindig is jól állt ezen a téren. Nekünk nem kell adatokat gyűjtögetnünk, itt hevernek az orrunk előtt, olyan valós információk, amelyeknek hasznát vehetjük”- mondta az elnök. Hozzátette, Székelyföld digitalizációján viszont van mit fejleszteni. A kiberbiztonságra is kitért, elmondta, nem lehet mellőzni ezt az érzékeny témát, oda kell figyelni erre is.

A megnyitót Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármesterének beszéde követte. „A konferencia alatt sokat tanulhatunk egymástól, feltérképezhetjük a lehetőségeket-kockázatokat egyaránt” – jelentette ki Gálfi Árpád. Elmondta, a konferencia vissza nem térő alkalom a tanácskozásra, szembesítésekre.

Simon Károly, az U-Hub koordinátora örömmel summázta, hogy milyen szép számban vannak jelen Székelyföld legnagyobb digitális fórumán. „Mindebből egy sikerstory is lehet, a nehézkes kezdetek ellenére. Büszke vagyok az oktatásban elindított és megvalósított programjainkra, hiszen az idén szintén túljelentkezés volt a középiskolások és egyetemisták körében egyaránt”– mondta. Hozzátette, fontos felmutatni az erdélyi fiataloknak, hogy a hazai közegben is van lehetőségük az elhelyezkedésre, munkavállalásra az IT-szakmában.

A köszöntőket Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja zárta, aki a régió jövőjének szempontjából nagyon fontosnak tartja, hogy a digitalizációba bekapcsolódjanak a külhoni magyarok is.

A szakmai előadásokat Egyed Zoltán, a Google San Francisco, Site Reliability Engineer-je nyitotta meg, amelyet élőközvetítésben lehetett nyomon követni.

A két napos konferencia programjában több mint 60 hazai és külföldi előadó szerepel, akik a legújabb fejlesztéseket, digitális változásokat és lehetőségeket hozzák hazai porondra. A konferencia az erdélyi magyar közegben az egyetlen, ahol a technológia, a digitalizáció és az innováció legújabb változásait mutatják be hazai és külföldi szakemberek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?