Ötvenezer éves barlangi oroszlánkölyök tetemére bukkantak

A kölyök egy hónapos lehetett, amikor elpusztult. A kutatók néhány héttel ezelőtt a jakutföldi nyári feltárás során bukkantak a tetemre, amelynek a Szpartak nevet adták.

A tudósok azt feltételezik, hogy a mostani lelet és a tavaly előkerült hasonló fosszília – amelynek a Borisz nevet adták – testvéri kapcsolatban állhatnak. A jakutföldi tudósok svéd, amerikai és brit munkatársaikkal vizsgálják a tetemet.

Mind Borisz, mind Szpartak tetemét tökéletes állapotban őrizte meg a szibériai örök fagy más néven a permafroszt. A kölykök maradványai jobb állapotban maradtak fenn, mint a térségben három éve talált két másik fiatal barlangi oroszlán teteme. Valerij Plotnyikov orosz tudós a Siberian Times című napilapnak elmondta, hogy Szpartak lágy szövetei, bundája és hosszú farka teljesen épségben megmaradtak.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt az orosz szakemberek együttműködve egy dél-koreai, kutatásokkal foglalkozó alapítvány munkatársaival egy ideje már azon dolgoznak, hogy olyan kipusztult fajok genetikai térképét állítsák össze, mint a gyapjas mamut, a gyapjas orrszarvú vagy a barlangi oroszlán. Albert Protopopov kutató pedig úgy vélekedett, amikor tavaly Borisz teteme előkerült, hogy a lelet növeli a reményét annak, hogy a kihalt fajokat klónozással egy nap újra életre keltsék.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?