Útjára indult a forradalmian új napszonda

Az eredetileg tervezetthez képest egynapos késéssel útjára indította vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Parker Solar Probe űrszondát. A szondát egy Delta IV Heavy rakétával indították el a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.

Eredetileg szombatra tervezték a fellövését, de azt az utolsó pillanatban – 1 perc 55 másodperccel a tervezett rajt előtt – lefújták, mert nyomáscsökkenés következett be egy héliumtartályban, de a műszaki problémát sikerült gyorsan megoldani.

Minden korábbinál közelebb kerül központi csillagunkhoz a tervek szerint a Parker Solar Probe névre hallgató űrszerkezet, és Nap légkörét fogja vizsgálni, mégpedig úgy, hogy annak külső légkörébe, vagyis koronájába merül. Ennek hatalmas, akár több millió fokos hőjét az űrszonda csaknem 12 centiméteres hőpajzsának köszönhetően elvileg képes lesz elviselni.

A küldetés célja, hogy a szonda segítségével olyan közelről tanulmányozzák majd a Napot, ahonnan ember alkotta objektum még nem végzett kutatásokat: 6,1 millió kilométerre közelíti meg a Nap „felszínét”, és ezzel hétszer közelebb jut, mint bármely korábbi szonda. (A Nap és a Föld átlagos távolsága 150 millió kilométer.)

A kutatók 2025-ig tervezik a missziót, az űrszonda hét év alatt 24 kört tesz majd meg a Nap körül, hogy tanulmányozza a korona fizikai jellemzőit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?