Zöld Péntek: a Kovászna Megyei Tanács alkalmazottai már 1220 km-et tettek meg autó nélkül

A Kovászna Megyei Tanács a környezetvédelmi minisztérium Zöld Péntek kezdeményezésének egyik leglelkesebb támogatója, emellett a Zöld Háromszék program révén is kiemelten foglalkozik környezetvédelemmel, hívta fel a figyelmet Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az RMDSZ közleménye szerint a tárcavezető elismerését fejezte ki a zöld megvalósítások miatt a Kovászna Megyei Tanácsnak. Mint mondta, az intézmény több mint 50 alkalmazottja 36 hét alatt 1220 km-et tett meg gyalog és kerékpárral. Tánczos Barna hozzátette, reméli, hogy az elkövetkezőkben minél többen követni fogják ezt a jó példát.

Tánczos Barna elmondta, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a Zöld Péntek kampánnyal elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségét és alkalmazottait szólítja meg, de a magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzte ki. „A kezdeményezés súlyát növeli, hogy a közintézmények vezetősége is felvállalja ezt a környezettudatos szemléletmódot” – magyarázta a miniszter. „A program létjogosultságát a közúti közlekedésből keletkező karbonlábnyom mértéke indokolja. A munkahely és az otthon közti utazás mindannyiunk életének része, és legtöbben a gyors és kényelmes megoldást választják, anélkül, hogy belegondolnának abba, hogy mekkora szénlábnyomot hagyunk maguk után a Földön. A közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik. Egy ember átlagosan több mint 7000 kg szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija gázpedáljának megnyomásával. Ennek tükrében nyilvánvalóvá válik, hogy milyen sokat jelent az, ha minél többen választunk alternatív közlekedési eszközt – legalább péntekenként” – hangsúlyozta.Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy nagy lendületet adott számukra, hogy a háromszékiek pozitívan viszonyultak a szelektív hulladékgyűjtéshez: „Ez is kellett ahhoz, hogy hulladékkezelési rendszerünk jól működjön, és országos első helyen legyen megyénk a szelektív hulladékgazdálkodás terén. A Zöld Háromszék programunkon keresztül minden olyan kezdeményezéshez szívesen csatlakozunk, ami a zöld gondolkodást ösztönzi. Ilyen program volt a Zöld Péntek is, amely köré lelkes csapat alakult a megyei önkormányzatnál” – fejtette ki Tamás Sándor, aki megköszönte kollégáinak, hogy péntekenként igent mondtak az autómentes közlekedésre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?