banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

FRISSÍTVE – Tömegközlekedéssel ment munkába a környezetvédelmi miniszter és a Kolozs megyei prefektus, kerékpárral Csoma Botond

FRISSÍTVE: Több minisztérium és kormányhivatal is csatlakozott a „zöld péntek” elnevezésű kezdeményezéshez – közölte péntek reggel Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki metróval ment munkába. Kolozs megye prefektusa, Tasnádi István Szilárd szintén tömegközlekedéssel ment be a hivatalába. FRISSÍTÉS: Csoma Botond parlamenti képviselő kerékpárral ment az irodába.

A környezettudatos közlekedés népszerűsítése érdekében a környezetvédelmi minisztérium elindította a „zöld péntek" elnevezésű programot, amely arra ösztönzi az autósokat, hogy péntekenként környezetkímélő járműveket használjanak. Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter elmondta: ez egy kampány lesz, amely a társadalom környezettudatosságát erősítené. Egyik hosszú távú célkitűzése rávenni a rendszerint autóval közlekedőket, hogy péntekenként kerékpárt, elektromos rollert, közösségi közlekedési eszközt használjanak, vagy gyalog közlekedjenek.

Az RMDSZ-es tárcavezető a minisztérium előtti sajtótájékoztatón elmondta: ő már kipróbálta a metrót, a városi buszjáratokat, gyalog is ment már munkába, de amint kitavaszodik, a kerékpárt is előveszi.

Közzétette: Tánczos Barna – 2021. március 11., csütörtök

Tánczos Barna szerint elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségeit és alkalmazottait szólítja meg a kezdeményezés, de a magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzték ki. Közölte, hogy első lépésben egyebek mellett az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a nagyvárosok helyi önkormányzatai csatlakoznak a kampányhoz.

Hozzátette, hogy várhatóan minden romániai közintézményben négyből legalább egy alkalmazott péntekenként autó helyett más közlekedési eszközt választ. A program részeként továbbá biciklitartókat és elektromos töltőállomásokat helyeznek el közintézményeknél, emellett a tömegközlekedést országosan díjmentessé tennék pénteken, de a közösségi közlekedés villamosítását is tervezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szaktárca közölte, hogy a közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik, egy ember átlagosan több mint 7000 kilogramm szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija használatával.

Tömegközlekedéssel ment dolgozni a prefektus

Tasnádi István Szilárd Kolozs megyei prefektus is tömegközlekedéssel ment pénteken munkába – számolt be a cluj24.ro portál. A kormánymegbízott elmondása szerint egyetemi évei alatt rendszeresen közlekedett autóbusszal, de az utóbbi öt-hat évben elvétve használta a tömegközlekedési eszközöket.Buszozás közben a Kolozs megyei prefektus | Fotó: cluj24.ro

„Teljesen megváltoztak az utazási körülmények, és jó irányba” – számolt be tapasztalatairól, kiemelve azt, hogy a járművek tiszták, nem zsúfoltak, mint diákévei alatt, emellett alig kellett várakoznia, és nem pöfögtetett üzemanyagot a forgalomban. „Arra fogom bátorítani a prefektúra alkalmazottait és a kolozsvári lakosokat, hogy péntekenként használják a tömegközlekedést, és lehetőleg a többi napon is minél kevesebbet járjanak saját gépkocsival” – nyilatkozta Tasnádi.

Csoma Botond: legalább pénteken használjunk alternatív közlekedési eszközt

Csatlakozott a kezdeményezéshez Csomat Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője, aki a havas idő ellenére kerékpárral ment az irodába.

Gratulálok Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek a #zöldpéntek kezdeményezésért. Arra buzdítok...

Közzétette: Csoma Botond – 2021. március 12., péntek

„Arra buzdítok mindenkit, hogy csatlakozzunk minél többen a kampányhoz és legalább péntekenként válaszunk egy alternatív, zöld közlekedési eszközt, ezáltal is kímélve környezetünket” – írta a közösségi oldalán.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?