Véget ért a huzavona – elfogadták Gyergyószentmiklós költségvetését

Többedik nekifutásra sikerült megvitatni és újabb módosításokkal ugyan, de elfogadni Gyergyószentmiklós 2022-es költségvetését. A büdzsé tervezetét az elfogadás napján is megváltoztatták, végül egyhangúlag megszavazta az önkormányzat képviselőtestülete.

Az elmúlt héten kudarcba fulladt költségvetési prezentációt és eredménytelen tanácsülést követően kedden hosszas tárgyalások után, módosításokkal elfogadta Gyergyószentmiklós költségvetését a helyi képviselőtestület.

A végső szavazást megelőző keddi tájékoztatón az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) frakciója ismertette kifogásait a költségvetés-tervezettel kapcsolatosan. Mint fogalmaztak: nem kapták meg azokat a mellékleteket, amelyek részletezik az alintézmények egyes programjainak járó támogatásokat. Kifogásolták többek között, hogy kisebb összeget különítettek el az utak karbantartására az előző évihez képest és a városi kertészet újraélesztését sem tartották jó ötletnek. Ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy jobb kommunikációt várnak el a polgármestertől.

Fotó: Benedek Szabolcs

A délelőtt 10 órára összehívott tanácsülésen az RMDSZ frakció ismertette a költségvetési tervezettel kapcsolatos módosító javaslatait, majd ezek megvitatására technikai szünetet rendeltek el. A különböző szakbizottságok késő délutánig dolgoztak a módosítások beépítésén, közben az RMDSZ képviselői sajtótájékoztató keretében ismertették elképzeléseiket. Mint közölték: hatástanulmány megrendelését javasolták a víz- és csatornahálózat bővítése kapcsán. Emellett költséghatékonyságot célzó beruházásokat támogatnának a fűtőközpontnál, fejlesztéseket terveznének a kórház patológiáján, modernizálnák a Bucsin negyed 1-es tömbháza melletti játszóteret, valamint helyi pályázati kiírásokra is javaslatokat tettek. A város rendezvényeinek támogatására is voltak konkrét elképzelések: az Egyfeszt programjaira 250 ezer, a FeltöltŐre 60 ezer, az örmény fesztiválra 50 ezer lej elkülönítését javasolták.

A több órás technikai szünet során az RMDSZ-es javaslatok nagy részét befoglalták az új tervezetbe, az EMSZ módosítási indítványait azonban a késői érkezésre hivatkozva kihagyták. A polgármester ezúttal nyugodtan előterjeszthette a költségvetést, amelyet a képviselőtestület végül egyhangúlag elfogadott.

Az ülést követően Csergő Tobor András újságírói kérdésre elmondta: az RMDSZ-frakció javaslatait a beruházási listán történt belső összegmozgatásokkal lehetett teljesíteni. Hozzátette: egyedül a helyi rendőrségnek, szociális igazgatóságnak helyet adó Kárpátok utcai épület felújítására nem maradt keret, ezt saját erőből kell megoldani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?