banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Váta kontra Transindex: kifizettetik a több mint 10 ezer lejes perköltséget a portállal

Visszakapja a csaknem 11 ezer lejes perköltséget a Transindextől és Kulcsár Árpád volt főszerkesztőtől Váta Lóránd színművész – döntötte el szerdán alapfokú ítéletében a kolozsvári bíróság. A portál 30 napos határidővel fellebbezést nyújthat be.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja a Maszolnak elmondta: a 2019 novemberében, másodfokon megnyert perben a bíróság ezer lejes anyagi kártérítés kifizetéséről határozott, a szerdán közzétett döntés a perköltségekre vonatkozik. A szerdán kihirdetett ítélet szerint a Média Index Egyesületnek, Média Net Kft-nek és Kulcsár Árpád korábbi főszerkesztőnek 10 356,85 lej, illetve 622,85 lej perköltséget kell kifizetnie.

„Az első per indoklásában és döntésében a bírónő többek között megjegyezte, hogy tudomást vesz a perköltségi kérelmemről, tehát per útján kérhettem a perköltségeim kifizetését az alperestől” – magyarázta Váta Lóránd. Hozzátette, már 2019 őszen beadták az újabb perkeresetet, de a koronavírus-járvány miatt a folyamat nagyon elhúzódott.Fotó forrása: Váta Lóránd Facebook-oldala

Elmondta, „természetes folyamat a pereskedési ügyekben”, hogy a perköltséget kifizettetik a vesztessel. „Ha az első per során – amikor alapfokon elvesztettem a pert –, nem fellebbeztem volna, nekem kellett volna kifizetni az alapfokon általuk befektetett perköltséget” – magyarázta a színművész.

Kérdésünkre, hogy ezzel az ítélettel részéről lezártnak tekinti-e az ügyet, Váta Lóránd megjegyezte: ő már akkor lezártnak tekintette az ügyet, amikor megnyerte a pert. Szerinte „egy gépezettel harcolt”, egymagában, mert „nincs törvényi keretek közé foglalva az, hogy meddig mehet el az újságírói szabadság”.

Felidézte, ez akkor tudatosult benne, amikor az alperes még a pereskedés legelején az Active Watch jogvédő szervezet állásfoglalását akarta bevonni az ügybe, amit végül a bíró nem fogadott el, mert egy „pult alatt becsúsztatott dokumentum volt”. Továbbra is úgy gondolja, karrierjét, pályáját, magánéletét akarták tönkretenni, „övön aluli ütésekkel próbáltak kicsinálni még a per folyamatában is”, de értékelése szerint a felmutatott bizonyítékok őt igazolták.

Megvárják az indoklást

Gyöngyi Annamária, a Transindex hírportált működtető kiadó igazgatója a Maszolnak elmondta, nem tekinthető nagy fejleménynek a szerdai ítélet, adminisztratív lépés a perköltség kifizettetése. Hozzátette, a bíróságon próbálkoztak az összeg lecsökkentésével, de ez nem történt meg. „Az összeg nyilván attól függ, hogy Váta milyen drága ügyvédi irodával dolgozott, a nagysága csak erről szól” – jegyezte meg a kiadóigazgató.

A fellebbezésről még nem döntöttek, előbb megvárják az indoklás közzétételét, amelyre 30 napja van a bíróságnak. Gyöngyi Annamária igennel válaszolt azon kérdésünkre, hogy ezzel a Transindex részéről lezártnak tekintik-e az ügyet, de részletesebben nem kívánt nyilatkozni.

Előzmények

Mint ismert, a Váta Lóránd által kifogásolt első írás a Transindex címoldalán jelent meg 2017. november 5-én, vezető anyagként, és Kulcsár Árpád jegyezte. Mindmáig tisztázatlan okokból másnap egy időre eltűnt a címoldalról, s csak a "Wélemény" nevű publicisztika rovatban volt elérhető. Írásában a portál akkori főszerkesztője azt állította, hogy színművész több alkalommal is szexuálisan zaklatta az egyik – Szabi nevű – barátját.

A portál a következő nap újabb írást közölt, ezúttal szerző nélkül. Ebben a színészt egy volt lakótársa, Barta Máté vádolja szexuális zaklatással. Váta Lóránd már akkor közölte Facebook-oldalán, hogy a Transindexen megjelenteket rágalomnak és a szándékos befeketítésnek tekinti. Reagálása végén jelezte, hogy „a hamis tényeken alapuló írásokat közlő médiacsatornának” ezért vállalnia kell a jogi következményeket. A színész 2017. december 12-én nyújtotta be keresetét a Kolozs megyei törvényszékre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Váta Lóránd alapfokon elveszítette a sajtópert. A kolozsvári törvényszék a 2018 decemberében kihirdetett ítéletében alaptalannak nyilvánította és elutasította a portál kiadója és volt főszerkesztője, Kulcsár Árpád elleni keresetét, amelyben 50 ezer euró erkölcsi kártérítést kért az alperesektől. Majd a kolozsvári táblabíróság részben helyt adott a színművész fellebbezésének, és másodfokon Váta Lóránd javára döntött: megsemmisítette a kolozsvári törvényszék ítéletét, de az erkölcsi kártérítés összegét 1000 lejre csökkentette.

Az ügyben akkor állást foglalt a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének becsületbírósága is. Az etikai testület lejárató kampánynak minősítette a Váta Lórándot szexuális zaklatással vádoló írásokat, és felkérte a Transindex főszerkesztőjét, hogy nyilvánosan kérjen elnézést „az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt” színésztől. Ezek után Kulcsár Árpád lemondott a főszerkesztői tisztségéről.

„Elismerem, hogy komoly hibát követtünk el, és ezért Váta Lóránd felé valóban bocsánatkéréssel tartozunk” – indokolta önkéntes távozását a portál éléről a Transindexen megjelent írásában. Mentségül azt hozta fel, hogy nem volt precedens arra, amit megpróbált, az erdélyi magyar sajtó hasonló eseteket nem tárt még fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?