Vasárnapra virradóra talán ismét látható lesz az északi fény

Adrian Şonka, a bukaresti Amiral Vasile Urseanu Obszervatórium szakembere szerint előfordulhat, hogy vasárnapra virradóra ismét megfigyelhető lesz az északi fény Romániában, ehhez mindenképpen a nagyvárosokon kívülről kell kémlelni az eget.

“Fel kell készülni arra, hogy akár órákon át kell várakozni egy mezőn, és ez alatt nem tanácsos a telefonra nézni vagy felkapcsolni az autó lámpáit, hogy szokjon hozzá a szem a sötétséghez” – idézi a szakembert az Agerpres.Fotó: MTI/Varga György

“Ilyenkor észak felé kell tekinteni és várni, mert ezek a jelenségek kiszámíthatatlanok. Még ha be is jelentik, hogy valahol láthatóak lesznek, néha előfordul, hogy mégsem tűnnek fel. A sarki fény ezúttal úgy volt látható Romániából, ahogyan több száz éve nem” - nyilatkozta a csillagász. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka már nem fog feltűnni a sarki fény - tette hozzá Şonka.

Péntekről szombatara virradó éjjel a ritka jelenség szabad szemmel is jól látható volt, főleg a fényszennyezés által kevésbé érintett térségekből.

Adrian Şonka szerint a jelenséget megörökítő fotók “egy kicsit csalókák”, mert a fényképezőgépek érzékenyebbek a zöld és főleg a piros színre, szabad szemmel nézve nem voltak olyan erősek a színek, mint ahogyan a képeken látható.

Péntekről szombatra virradó éjjel az aurora borealis először körülbelül egy órán át volt látható az éjszakai égbolton, majd egyórás szünet után, hajnali 1 óra 10 perc körül ismét feltűnt a színes fényfüggöny.

Kapcsolódók

Kimaradt?