Napfogyatkozás sötétített el egy ausztrál várost

Ritka hibrid napfogyatkozás borított sötétségbe egy ausztrál várost körülbelül 60 másodpercre csütörtökön, amikor a Hold egy 40 kilométer széles sávban teljesen eltakarta a Napot – számolt be róla a BBC online kiadása.

Több ezren gyűltek össze a városban | Fotó: Agerpres/EPATöbb ezer ember gyűlt össze a nyugat-ausztráliai Exmouth városában, ahonnan a legjobban lehetett látni a ritka jelenséget, amely évszázadonként csak néhányszor fordul elő. A napfogyatkozás az Indiai-óceán fölött kezdődött napkeltekor és alkonyatkor ért véget a Csendes-óceán fölött, különböző megfigyelési pontokról az úgynevezett hibrid napfogyatkozás más-más fázisait lehetett látni.

A hibrid napfogyatkozáskor van olyan hely, ahol teljes napfogyatkozásban lehet gyönyörködni, máshol gyűrűs jelenség látható, amikor a Hold nem teljesen takarja el a Napot. Csütörtökön a legjobb megfigyelési pontok Nyugat-Ausztráliában, Kelet-Timoron és Nyugat-Új-Guineában voltak. Teljes elsötétülést azonban csak az Exmouth-félszigeten lehetett tapasztalni helyi idő szerint 11 óra 27 perckor.

A Perthtől 1200 kilométerre északra elterülő tengerpari településen kevesebb mint 3000 ember él, ám a ritka égi jelenség hírére hirtelen hétszer ennyien lepték el a várost, hogy megfigyeljék, amint a hőmérséklet hirtelen lecsökkent, az ég elsötétült és megjelentek rajta a csillagok. A jelenség nagyjából egy percig tartott.Ritka égi jelenség | Fotó: Agerpres/EPA

A legutóbb 2013-ban történt hibrid napfogyatkozás, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2031-re várja a következőt.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?