Várakozáson aluli a koalíciós pártok közös EP-listájának támogatottsága, az RMDSZ a bejutási küszöb körül mozog 

Csak 31,6 százalékos eredményt érne el a koalíciós pártok közös listája a júniusi európai parlamenti választásokon egy friss felmérés szerint. Az adatok szerint az Egyesült Jobboldal Szövetség (UDU) megelőzné a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR). Az RMDSZ az öt százalékos bejutási küszöb körül mozog. 

Az amerikai AtlasIntel a Digi24 rendelésére készített közvélemény-kutatása szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Nép Mozgalom Párt és  jobboldal ereje által alkotott választási szövetség listája 24,6 százalákos támogatottsággal a második helyen végezne. Az AUR 19,9 százaléknyi voksot kapna az EP-mandátumokért zajló versenyen. Diana Şoşoacă pártja, a SOS Románia is bejutna az Európai Parlamentbe, 8 százalékos eredménnyel. Az RMDSZ-nek 4,9 százalékot mértek, ami hajszálnyival van a bejutási küszöb alatt. 

Nem túl népszerű Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu összefogása  Fotó: Agerpres

Az adatok szerint a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok szövetsége főként az 50 év felettiek körében népszerű, míg a Egyesült Jobboldal Szövetséget elsősorban a 40-49 évesek támogatják. Az AUR a fiatalok körében tarol, főleg a 18 és 29 év közötti korosztályhoz tartozók voksolnának a pártra.  A románok több mint fele úgy véli, hogy a koalíciós pártok közötti szövetség nem volt jó ötlet. Csak 35 százalékuk vélekedik pozitívan a kormányon lévő két pártok közösködéséről. 

A felmérés április 5-9 között készült, 1.764 válaszadó bevonásával, a „véletlenszerű digitális toborzás” módszerével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?