Változott a KRESZ: így kell előzni a kerékpárosokat!

Módosította a kormány a közlekedésrendészeti szabályzatot (KRESZ), aminek most a kerékpárosok örülhetnek a leginkább. Jogszabályba foglalták ugyanis, hogy a személygépkocsiknak mekkora távolságot kell hagyniuk a kerékpárosok előzésekor. Aki szabályt szeg, a járművezetői engedélye is bánhatja.

Az új szabály szerint azok a járművezetők, akik kevesebb mint óránkénti 50 kilométeres sebességgel haladnak, kötelesek a jármű bal oldalával átlépni a felezővonalat a kerékpáros vagy rolleres előzésekor, ám akik 50-nél gyorsabban haladnak, előzéskor legalább az autó szélességének felével át kell húzódjanak a szomszédos sávra.

A korábbi általános elv szerint másfél méteres távolságot kellett betartaniuk a járművezetőknek. Ezen változtatott a Hivatalos Közlönyben megjelent új szabálymódosítás, amely immár kötelezővé teszi a sofőröknek a megfelelő távolság betartását. Azoknak a járművezetőknek, akik a szabályt megszegik, a járművezetői engedélyüket 30 napra felfüggeszthetik.

Az új szabályozás arra is kitér, hogy folytonos vonal mellett vagy előzést tiltó tábla hatókörében sem előzhetik meg a kerékpárosokat és a rollerrel közlekedőket a személygépkocsik.

Fotó: Adobe Stock

A Maszol megkeresésére Kulcsár Béla, a marosvásárhelyi Pro Biciclo Urbo Egyesület alelnöke elmondta, ez egy olyan szabály, amelyet már nagyon rég vártak. „Az egyik legnagyobb gond a városi közlekedésben ugyanis az, hogy az autósok akár öt centiméternyire ráhúznak a kerékpárosokra előzéskor”. Hozzátette azt is, hogy a biciklisek „egy teljes folytonos vonalon közlekednek, de kénytelenek kikerülni a gödröket, amikre egy járművezetőnek nem feltétlenül kell olyan szigorúan figyelnie”.

Kulcsár Béla szerint a leggyakoribb baleset oka, hogy a járművezetők körültekintés nélkül ajtót nyitnak, a kerékpárosok pedig nekihajtanak, ezzel arra is utalva, hogy kerékpárosok is legyenek elővigyázatosak. Szintén gyakori baleseti tényező, hogy a személygépkocsi-sofőrök elmulasztanak elsőbbséget adni a kerékpárosoknak. Nagyon sok esetben ugyanakkor a biciklisek nem fordulnak a hatóságokhoz, mivel vagy nem éri őket komolyabb sérülés, vagy a baleset helyszínén megvitatják, ,,elintézik” a történteket – magyarázta Kulcsár Béla.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?