Vakcinaügy: az AUR szerint Arafatnak, Cercelnek és Rafilának is felelnie kell

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion kedden kijelentette, pártja kérni fogja, hogy a koronavírus-világjárvány idején történt vakcinabeszerzéssel kapcsolatos büntetőeljárást terjesszék ki Adrian Streinu Cercel szociáldemokratata szenátorra, illetve a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetőjére, Raed Arafatra is.
A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Simion elmondta, vasárnap este részt vett egy televíziós műsorban, amelyben Adrian Streinu Cercel, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora élő adásban beszélt az egyik nagy vakcinagyártó vállalattól érkezett „szponzorálásról". Az AUR kérni fogja a világjárvány idején történt vakcinabeszerzéssel kapcsolatos büntetőeljárás kiterjesztését Raed Arafatra és a jelenleg szociáldemokrata szenátorként tevékenykedő Streinu Cercelre - idézte az Agerpres az ellenzéki politikust.

Hangsúlyozta, bár a kormánypártok „féltek" AUR-os törvényhozót nevezni ki a járvány idején lefolytatott közbeszerzésekkel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság élére, az alakulat a múlt héten elküldte a sajtónak az ügyben elkészített saját jelentését. Simion szerint ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkori romániai képviselőjeként Alexandru Rafila jelenlegi egészségügyi miniszternek is felelnie kell a vakcinabeszerzések ügyében.

Az AUR politikai hasznot húzna a vakcinaügyből Fotó: Agerpres

A DNA november 23-án közölte: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatos ügyben. A gyanúsítottak Florin Cîţu szenátor, volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek. A szenátus plénuma november 29-én jóváhagyta a Florin Cîţu volt kormányfő elleni büntetőeljárás elindításának jóváhagyására vonatkozó ügyészségi igénylést. Az igazságügyi tárca november 28-ai közleménye szerint Alina Gorghiu igazságügyi miniszter aznap elküldte a legfőbb ügyésznek Klaus Iohannis államfő kérelmét a két volt egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă elleni bűnvádi eljárás megkezdésére vonatkozóan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?