Marcel Ciolacu: politikai amatörizmus és kínos az USR magyarázata a vakcinabeszerzési nyomozással kapcsolatban

Politikai amatörizmussal vádolta meg Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), és „kínosnak” nevezte a párt magyarázatát, amelyben a koronavírusvakcinák beszerzését vizsgáló nyomozást az ellenzék elleni politikai támadásnak minősítette.

„Azt hiszem, nem találkoztam még ilyen szintű politikai amatörizmussal, mint amit az USR művel” – fogalmazott a kormányfő a Realitatea Plusnak adott nyilatkozatában. Marcel Ciolacu szerint „kínos” az USR-nek az a kijelentése, amely szerint jómaga vagy a PSD irányítaná a romániai igazságszolgáltatást. Hozzátette, a kormányátalakításkor pártjának kellett volna átvennie az igazságügyi miniszteri tisztséget, de elutasította azt. „Akkor azt mondtam, kizárt, hogy a PSD-é legyen az igazságügyi miniszteri tisztség, és nagyon jól tettem” – fogalmazott.

Fotó: Agerpres
Ciolacu úgy véli, az USR-nek és annak elnökének, Cătălin Drulának „nagyon nagy tartozásai” lehetnek Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszterrel szemben, „csak ez lehet a magyarázat arra, hogy tagadják a valóságot”. Rámutatott, az ügyben érintetteknek magyarázatot kell adniuk arra, hogy miért vásároltak a lakosságszám alapján szükségesnél sokkal több oltóanyagot.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte, a koronavírus-járvány alatt a vakcinabeszerzésnél nagyobb problémát jelentett a kórházak bezárása, amely miatt „idő előtt haltak meg” emberek, mert nem jutottak hozzá a szükséges kezeléshez. „Itt van a legnagyobb probléma. Nem a vakcinák, nem a pénz, hanem az emberéletek. A román államnak meg kellene vizsgálnia a számokat, kórházakra lebontva és az egészségügyi rendszer egészének vonatkozásában. Soha nem fordulhat elő, ami akkor történt” – szögezte le. Hozzátette, van is erre precedens, egy franciaországi volt egészségügyi miniszter ellen ugyanis eljárás indult a járvány kezelése miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?