FRISSÍTVE – A szenátus megvonta Florin Cîțu korábbi miniszterelnök mentelmi jogát, vádat emelhet ellene a DNA

A szenátus a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérésére megvonta szerdán Florin Cîțu korábbi miniszterelnöki jogát, így a DNA vádat emelhet ellene a koronavírus-járvány idején eszközölt vakcina-megrendelések ügyében. FRISSÍTÉS: A szenátusban 90-en szavaztak Cîțu mentelmi jogának megvonása mellett, ketten ellene, hárman pedig nem szavaztak. FRISSÍTÉS: A Nemzeti Liberális Párt vezetősége fogja eldönteni, hogy felfüggesztik-e Cîţu frakcióbeli tagságát.

Sajtóinformációk szerint a szenátusban 90-en szavaztak Cîțu mentelmi jogának megvonása mellett, ketten ellene, hárman pedig nem szavaztak. 

Florin Cîțu volt miniszterelnök mellett, többek között Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek is korrupcióellenes ügyészek célkeresztjébe kerültek. A vád szerint a román állam feleslegesen vásárolt nagy mennyiségben oltóanyag-adagokat, a kár pedig meghaladja az egymilliárd eurót.

Florin Cîțu és Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt két előző miniszterelnöke | Fotó: Agerpres

A DNA 2021 szeptemberében kezdett vizsgálódni a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban. A vizsgálat az eddigi összes vakcinabeszerzésre kiterjedt. Romániába 2021 végéig 18,5 millió COVID-19 elleni vakcina érkezett, ebből több mint hárommillió adag van raktáron maradt. Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter két évvel ezlőtt a DNA eljárását. Az egykori tárcavezető azt állította, Florin Cîţu döntött a rendelésekről, és az egészségügyi minisztérium véleményének mellőzésével küldték el ezeket az Európai Bizottságnak. Mint fogalmazott, „Románia teljesen irracionális módon, számolatlanul rendelte a vakcinákat”, a szükségesnél jóval többet.

A volt miniszterek elleni vizsgálat megindítását már jóváhagyta Klau Iohannis

Klaus Iohannis államfő hétfőn elküldte Alina Gorghiu igazságügyi miniszternek a Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kérelmet – jelentette be az Államelnöki Hivatal.

A tájékoztatás szerint az egészségügyi miniszteri tisztséget 2020. december 23-a és 2021. április 14-e között betöltő Vlad Voiculescu ellen hivatali visszaélés és hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanúja miatt vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség. Ioana Mihăilă 2021. április 21-e és 2021. szeptember 8-a között vezette az egészségügyi tárcát, ellene hivatali visszaélés gyanúja miatt vizsgálódik a DNA.

A DNA múlt héten közölte: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen (Florin Cîțu volt miniszterelnök, valamint Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszter) a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatos ügyben.

Ciucă: „Várom Cîțu lemondását”

Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kijelentette: várja Florin Cîțu döntését, hogy kilép-e a frakcióból, ellenkező esetben a szenátusban lévő kollégái meg vizsgálják a kizárásának lehetőségét.

„Ezt a kérdést már az első napon megbeszéltem Florin Cîțuval, és becsületbeli ügynek tekintem. (...) Elmondtam, ahogyan én látom, ez csak becsületbeli ügy, amely nem csak valakinek a személyét érinti konkrétan, függetlenül attól, hogy hogyan hívják és milyen pozíciót tölt be, ez egy olyan ügy, amelyben félre kell tennie az előnyöket vagy a személyes szempontokat, és a párt érdekeit kell látnia” – mondta a PNL elnöke a szenátusban Florin Cîțu PNL-frakcióból való kilépéséről.

Nicolae Ciuca a mentelmi jogról szóló szenátusi döntés előtt azt mondta, mivel Florin Cîțu PNL-elnök volt, a párt tagja, és „természetesen van egy imázsprobléma” is, de a PNL – ahogy mindig is tette – ebben a helyzetben is a mentelmi jog felfüggesztése mellett szavaz, hogy az igazságszolgáltatás elvégezhesse a dolgát.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz, ha Cîțu nem mond le, Ciucă azt felelte: „Ha nem mond le, az a pártvezetés és az Országos Politikai Bizottság, valamint a szenátusi kollégák szintjén képezi elemzés tárgyát. A kérdéseket megvitatjuk, elemezzük és meghozzuk a döntést”, felelte a PNL jelenlegi elnöke.

Cîțu : „Nincs okom lemondani”

Florin Cîțu a nyilvánosság előtt ellentmondott a PNL jelenlegi elnökének. „Volt egy megbeszélésem (Ciucával – szerk. megj.). Nem volt szó erről (a lemondásáról – szerk. megj.). Azt mondtam, hogy ha lenne tisztségem a Nemzeti Liberális Pártban, természetesen lemondtam volna, de nincs tisztségem. Én csak egy PNL-s szenátor vagyok” – hangsúlyozta Cîțu. Arra a kérdésre, hogy szerda után, amikor megvonják a mentelmi jogát, még mindig a PNL-ben marad-e, a volt miniszterelnök egyértelműen válaszolt: „Természetesen nincs okom lemondani”.

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?