banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE – Lemondott a szenátus elnöki tisztségéről Florin Cîțu

FRISSÍTVE: A kormánykoalíció második legnagyobb tagja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége megvonta a bizalmat Florin Cîțutól, és leváltaná a szenátus elnöki tisztségéről. FRISSÍTÉS: Cîțu nem várta meg a párt döntését, hanem bejelentette, hogy lemond a házelnöki funkcióról – írta a digi24.ro a liberálisokhoz közeli forrásokra hivatkozva.

Florin Cîțu kedden még házelnöki minőségében szólalt fel a parlamentben | Fotó: AgerpresA pártvezetés és a felsőházi frakció tagjai rendkívüli ülést hirdett szerda délelőttre, és a részvételt kötelezővé tették a szenátoroknak. Florin Cîțut már csütörtökön, a tavaszi parlamenti ülésszak utolsó napján leváltották volna.

A szenátus elnöke azonban nem várta meg a döntést, hanem bejelentette: lemond a tisztségről. A házelnöki teendőkkel ideiglenesen Alina Gorghiu PNL-s szenátort bízzák meg.

Bírálta a kormány intézkedéseit, ezért kellett mennie

Cîțu szerda délelőtt sajtónyilatkozatában elmondta: a kormány szociális és gazdasági intézkedéseinek bírálata miatt a PNL elnöke, Nicolae Ciucă miniszterelnök és a párt főtitkára jelezte neki, hogy megvonják tőle a politikai támogatást. „Úgy éreztem, nem hozhatom kellemetlen helyzetbe a kollégimat egy személyi szavazással, ezért, hogy ezt megelőzzem, benyújtom a lemondásomat” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă utóbb a sajtónak megerősítette: Cîțu nyilatkozatai nem voltak összeegyeztethetők a PNL és a kormány törekvéseivel, és csorbították a kormánypárt tekintélyét, illetve aláásták a kabinet munkájának a hitelét. Ezért kezdeményezték a leváltását – tette hozzá.

Cîțu felemelkedése és bukása

Florin Cîțu a Ludovic Orban vezette kormány pénzügyminisztere volt, a 2020-as parlamenti választások után viszont ő kapott kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől (mivel Orbant tették felelőssé azért, hogy a párt „veszített”, azaz második lett a választáson a Szociáldemokrata Párt, a PSD mögött). Cîțu a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és az RMDSZ-szel alakított ki jobbközép parlamenti többséget, de az így megalakult hárompárti kabinet tavaly októberben felbomlott, miután Cîțu a nem egészen egy év alatt két USR-s minisztert is leváltott, így a koalíciós partner kilépett, és a szocdemek bizalmatlansági indítványát megszavazva megbuktatta a kormányt.

A tavalyi őszi kormányválság áthidalására kezdeményezte a PNL az RMDSZ és a PSD bevonásával a nagykoalíció megalakítását, de a baloldal nem fogadta el Cîțut miniszterelnöknek, így kapott megbízást Iohannistól az addigi hadügyminiszter, Nicolae Ciucă, a jelenlegi miniszterelnök. A pártok megegyeztek, hogy másfél év után – 2023 májusában – kormányfőt cserélnek, azaz a PSD jelöltje lesz az új miniszterelnök, a házelnöki tisztségeket pedig elosztották: Cîțu lett a felső-, Marcel Ciolacu PSD-elnök pedig az alsóház elnöke.

Közben a tavaly ősszel PNL-elnöknek választott Florin Cîțutól tavasszal a pártja megvonta a bizalmat, erre lemondott, a rendkívüli tisztújító kongresszuson pedig egyetlen jelöltként Nicola Ciucát választották pártelnöknek – ettől a liberálisok politikai súlyok növelését remélték, mondván, hogy nagyobb a PNL tekintélye, ha a pártelnök egyben a kormányfő is.

Cîțu ezzel nem egészen egy év alatt miniszterelnökből, majd pártelnökből „mezei” szenátor lett, ahonnan nehéz lesz visszakapaszkodnia a politikai ranglétrán.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?