Újra bepanaszolták Romániát a törvénytelenül működő hulladéklerakók miatt

Románia több tízmillió eurós büntetést kockáztat a törvénytelenül működő, be nem zárt szeméttelepekért, hívta fel a figyelmet Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

Emlékeztetett, hogy miután 2018-ban az Európai Bíróság elmarasztalta Romániát az ipari hulladéklerakók, veszélyes hulladéklerakók és kommunális hulladéklerakók rehabilitációjának elmulasztása miatt. Most ismét bepanaszolták az országot, mert még mindig nem sikerült 33 szeméttelepet bezárni, és a legtöbb esetben a működtető vállalatoknak anyagi lehetőségük sincs a zöldítésre.

Illusztráció: Adobe Stock

„Sajnos a román állam számos környezetvédelmi problémát örökölt a kommunista időszakból” – mondta a miniszter kedden este a TVR Info műsorában.

A hulladéklerakókról szóló irányelv értelmében Romániának 2009. július 16-áig valamennyi hulladéklerakóját be kellett volna zárnia és rehabilitálnia kellett volna. 2018-ban az EUB megállapította, hogy Románia 68 hulladéklerakó esetében nem teljesítette e kötelezettségét.

Indulásból 101 ilyen szeméttelep volt, ma 33 működik, ám ezek a legnagyobbak, és a tulajdonos vállalatok vagy csődbe mentek, vagy fizetésképtelenek vagy más okból nem tudnak finanszírozási forrásokat biztosítani a zöldítésre. Óriási erőfeszítés volt a többi hulladéklerakó bezárása is, hangoztatta a miniszter. Hozzátette, a korábbi ítélet szerint Romániát elmarasztalták ugyan, de nem róttak ki pénzbírságot, most azonban az újabb panasz nyomán több tízezer eurós pénzbüntetést kockáztat az ország." – mondta Mircea Fechet kedd este a TVR Info műsorában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?