banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Újdonság a koronavírus kezelésében: a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt

A sok laikus által egyfajta csodaszernek tartott ivermektin ellenben a határozottan nem ajánlott kategóriába került.

Mostantól felírhatják a háziorvosok a faviparivirt az enyhe, illetve közepes lefolyású koronavírus  fertőzések kezelésére. Erre azt követően nyílt lehetőség, hogy az Egészségügyi Minisztérium módosította a koronavírus fertőzöttek kezelésére vonatkozó protokollt. Eddig a vírusos megbetegedések kezelésére használt favipiravirt kizárólag kórházakban használták.

Az új protokollban nem szerepel a plaquenil. Ezt a gyógyszert eredetileg reumás és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére fejlesztették ki. Az új előírások értelmében az ivermektin a határozottan nem ajánlott kategóriába került, arra hivatkozva, hogy „a mostanáig közölt adatok alapján nem indokolt a használata”. „A hatékonysága nem bizonyított, kevés az ilyen jellegű tanulmány, ugyanakkor, ha nagy az adagolása, akkor erős mérgezési tünetekkel jár” – indokolta meg Virgil Musta virológus, a temesvári Covid-kórház koordinátora az ivermektinnel kapcsolatos döntést.

A favipiravirt illetően elmondta, hogy az annál hatásosabb, minél hamarabb kezdik el az alkalmazását a tünetek jelentkezését követően. „Szükségesnek találtuk a protokoll frissítését, mivel új információk jelentek meg a koronavírus-terápiát illetően, azt akartuk, hogy helyet kapjanak benne az új értelmezések és kutatási eredmények” – nyilatkozta Virgil Musta.

A háziorvosok felírhatnak vérhígítókat is, ha a trombózis bekövetkeztét valószínűsítő teszt eredménye ezt indokoltnak mutatja.

(Nyitókép: Pixabay)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?