banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Jóváhagyták a koronavírusból felgyógyult páciensek orvosi rehabilitációját célzó protokollt

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter aláírta pénteken a COVID-19 utáni fizikoterápiás és rehabilitációs protokollt jóváhagyó rendeletet, amelynek célja az új koronavírussal fertőzött betegek fizikai állapotának javítása és a minőségi élethez való visszatérési képességük növelése.

„A koronavírus-fertőzés súlyos formáin áteső pácienseknek szükségük van rehabilitációs kezelésekre. A COVID-19 olyan betegség, amely többszörös szervkárosodást idézhet elő, légzőszervi, mozgásszervi, érrendszeri és neurológiai következményekkel is járhat” – idézi a szaktárca pénteken kiadott közleménye a minisztert.

A dokumentum rámutat, hogy a szövődmények hosszú távúak is lehetnek, így kihatnak a covidból felgyógyult személyek életminőségére. Az orvosi rehabilitáció hozzá fogja segíteni őket ahhoz, hogy minél előbb visszatérhessenek normális életükhöz, visszakapják munkaképességüket.

Az egészségügyi miniszter jóváhagyta azt a rendeletet is, amely a legújabb orvosi kutatások eredményeit, illetve az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásait figyelembe véve aktualizálja a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött páciensek kezelésére vonatkozó orvosi protokollt. A dokumentumba belefoglaltak egy új fejezetet is, amely a fertőzött betegeket otthon kezelő háziorvosoknak fogalmaz meg javaslatokat.

Mindkét protokollt az egészségügyi minisztérium szakbizottságai dolgozták ki, az ezeket jóváhagyó miniszteri rendeletek pénteken megjelennek a Hivatalos Közlönyben – tájékoztat közleményében a tárca.

(Címlapfotó forrása: Adobe Stock)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?