banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Újabb lazító intézkedések lépnek érvénybe augusztus elsejétől Romániában

Újabb lazító intézkedésekről fogadott el határozatot hétfőn az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU).

Augusztus elsejétől azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta két ezreléknél alacsonyabb:

  • Szabadtéren legtöbb 75 ezer fő részvételével lehet kulturális, szórakoztató rendezvényeket tartani, kötelező maszkot viselni. Csak teljesen immunizált vagy negatív teszteredményt felmutató, illetve a fertőzésen átesett személyek vehetnek részt.
  • Magánrendezvényeket (esküvő, keresztelő) 5.00 - 02.00 óra között kültéren 200 fős, beltérben 150 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával. Ez a létszámkorlát 400 főre nőhet. A résztvevők számának megállapításánál nem veszik figyelembe a 16 évesnél kisebb gyerekeket.
  • A nézőtéri kapacitás legtöbb 75 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Csak teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek engedhetők be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra. A kizárólag legalább tíz napja teljesen immunizált nézők részvételével tartott sportesemények a teljes nézőtéri kapacitás kihasználásával is megszervezhetők.

  • Legtöbb 500 fő részvételével lehet tüntetéseket szervezni, a járványügyi szabályok betartásával.
  • A bárok, klubok, szórakozóhelyek, játéktermek teljes kapacitással működhetnek beltéren 5 óra és hajnali 2 óra között. Csak a legalább tíz napja teljesen immunizált személyeket engedik be.

2 és 3 ezrelék közötti fertőzési ráta esetében ezek a szabályok

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a kültéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvényeket csak 2500 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a maszkviselés kötelező. A rendezvényeken legalább 10 napja teljesen immunizált, illetve a 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet felmutató személyek vehetnek részt, valamint azok, akik bizonyítani tudják, hogy legalább 15, de nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken ugyanakkor a magánrendezvényeket (lakodalom, keresztelő, halotti tor stb.) 5.00 - 02.00 óra között, kültéren 150 fős, beltérben 100 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával. Az ugyanezen fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeken legtöbb 300 személy vehet részt, ha valamennyien teljesen immunizáltak, negatív teszteredményt tudnak felmutatni vagy átestek a betegségen, és a szervezők személyenként legalább 2 négyzetméter területet biztosítanak.

Szintén augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a nézőtéri kapacitás legtöbb 50 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Csak teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek engedhetők be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra.

Továbbá a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken legtöbb 100 személy részvételével szervezhetők tömeggyűlések és tüntetések, a járványügyi szabályok betartásával. A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a bárok, diszkók, klubok és játéktermek 5.00 - 02.00 óra között üzemelhetnek a kapacitásuk legtöbb 70 százalékával.

Cikkünk frissül

 

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?