Újabb kisajátításokra készül a váradi önkormányzat, a tulajdonosokat még nem is értesítették

Két határozattervezet kapcsán is szóváltás alakult ki a nagyváradi önkormányzati képviselőtestület legutóbbi ülésén – mindkét esetben újabb kisajátítások miatt. Az erről szóló két megvalósíthatóság tanulmányt – a biharpüspöki park létrehozásáról, illetve egy új belvárosi utca kialakításáról – a tanács liberális párti többsége támogatta, a többiek ellene szavaztak.

Mint arról már beszámoltunk, az úgynevezett részvételi költségvetés 2019-es kiírásán kapta meg a támogatásához szükséges szavazatokat egy sport- és szabadidőpark létrehozása a város biharpüspöki negyedében. Az ötletgazda, Pető Dalma RMDSZ-es önkormányzati képviselő azonban a hétfői ülésen is szólt emelt a megvalósíthatósági tanulmány vitájakor, és a Maszolnak is elmondta: most is fontosnak tartja a park létrehozását, de nem a kisajátítások árán. A váradiak nem akarnak több kisajátítást.” – mondta az önkormányzati képviselő. Kiderült ugyanis, hogy a rendelkezésre álló telek mellett további ingatlanokat sajátítana ki a helyi önkormányzat.

Az összekötő út nyomvonala. | Fotó: Nagyváradi Polgármesteri Hivatal

Annak idején komoly munkájuk volt abban, hogy összegyűjtsék a szükséges szavazatokat ahhoz, hogy a park terve a nyertesek közé kerüljön és a pályázat támogatást nyerjen az önkormányzattól. A tanácstag elmondta, ezért is dühíti, hogy az önkormányzat indirekt módon ilyesmire használja fel a váradi polgárok aláírásait.

A tervet ráadásul nem is a participatív költségvetésből, hanem Nagyvárad Zöld Város program keretében valósítják meg. Pető Dalma sem önkormányzati képviselőként, sem közéleti szereplőként nem szeretné, ha a nevét és a váradiak aláírásait egy önkényesen megváltoztatott tervhez kötnék. A tanácstag hangsúlyozta: egy püspöki park kialakítását továbbra is fontosnak tartja, de furcsállja, hogy éppen Biharpüspökiben ezt kisajátítások árán valósítanák meg. Tudomása szerint az intézkedés két családot érint, a határozattervezetben három ingatlan, két lakóház és egy beépítetlen terület szerepel. A játszótérrel, sportpályákkal, zöldövezetekkel bíró kialakításának költségeit 2,1 millió lejre becsülik, a majdani park körülbelül 2500 négyzetméteres lenne.

Összekötő út miatt bontanának a belvárosban

Érdekes módon Bukarestre és Nagyváradra jellemzőek a kisajátítások, másutt előbb humánusabb módszerekkel, például telekcserével vagy adásvétellel próbálkoznak, mondta a Maszolnak Szabó József, a váradi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, aki hétfőn egy másik megvalósíthatósági tanulmány ellen emelt szót: szintén kisajátítások árán egy összekötő utat építenének Nagyváradon az Ezredévi emléktér (ma Libertăţii utca) és a Széchenyi tér (ma Traian park.) között.

A frakcióvezető az ülésen is elmondta, halasztani kellett volna a határozattervezet napirendre vételét, mivel az érintett ingatlanok tulajdonosai nem tudtak a helyzetről, és a kis utcát a Sztaroveszky (ma Magheru) utcai közúti aluljáró tervezésekor is kialakíthatták volna. A kisajátításra és lebontásra ítélt magánházak mellett a református egyház egyik melléképületét is érintenék a kisajátítások, tette hozzá a frakcióvezető, aki a határozattervezet megszavazásának halasztását javasolta. Ezt a javaslatot azonban a tanács liberális többsége elvetetett, Florin Birta polgármester pedig azzal érvelt, hogy egyelőre csak a megvalósíthatósági tanulmányról szavaznak, az érintett ingatlanok tulajdonosaival később lépnek kapcsolatba.

Szabó József a Maszolnak elmondta: úgy sajátítanák ki az ingatlanokat az új összekötő út miatt, hogy ezalatt a közeli Andrei Şaguna utcát gyalogosövezetté alakítanák, az Ezredévi emléktérről kivezető utcából pedig nem lehet az aluljáróba behajtani, tehát egy rosszul felmért projekt megvalósítása után most kisajátítások következnének. A történelmi belvárosban lévő házakat az utcafrontnak megfelelően építették, milyen utca lesz az, ami kertek között halad?” – tette fel a kérdést a frakcióvezető.

A határozattervezet szerint egyébként a kétsávos összekötő utat az Ezredévi emléktér 42. és 44. szám, valamint a Széchenyi tér 17. szám alatti épületek között hoznák létre, a tervezett hossza 83,4 méter, mindkét oldalán 2,5 méter széles járdát építenének, továbbá a megyei rendőrség előtt egy körforgalmat alakítanának ki. Információink szerint az ingatlantulajdonosoktól összesen 870 négyzetméternyi területet sajátíthatnak ki, ha a terv megvalósul.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?