Újabb helyszínekkel bővült a PNRR-ből finanszírozott 12 turisztikai-kulturális útvonal

Újabb – többek között erdélyi – helyszínek és műemlékek kerültek fel az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozott 12 turisztikai-kulturális útvonalra, derül ki az RMDSZ közleményéből.

Mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma egy második felhívást is közzétett. Az erre érkezett pályázatok nyomán a kastélyok útján újabb 5, az erdélyi kúriák útján 17, a bojárházak útján 1, az erődtemplomok útján 5, a fatemplomok útján 2, a moldvai kolostorok útján 9, a Szent László úton 2, a római erődítmények útján 7, a várak útján 7, a hagyományos gasztronómia útján 2 és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útján 4 célpont népszerűsítését támogatják. Az útvonalak része lesz többek között a kolozsvári Fellegvár, a vízaknai református templom, az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély, illetve a mezőzáhi Ugron-kastély is.A kolozsvári Fellegvár is az útvonalak része lesz | fotó: Kolozsvár polgármesteri hivatalaA pályázatot kiíró minisztérium célja, hogy a beruházásra elkülönített összes forrást felhasználja. „Ez egy vissza nem térő alkalom arra, hogy műemlékeink megújuljanak, hogy végre világszínvonalúvá tegyük a romániai turizmust” – mondta Hegedüs Csilla államtitkár, a program koordinátora.

A PNRR turisztikai-kulturális komponense keretében 103 millió euró jut több mint 300 helyszín népszerűsítésére és közel 225 épület felújítására. A 12 útvonalra felkerülő és a felújítandó épületek, helyszínek listáját az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös rendeletben hagyta jóvá.

Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.

Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a Kulturális Minisztérium koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?