Erdélyi dokumentumfilm-terveket is támogat a Nemzeti Filmintézet

Öt dokumentumfilm és két animációs sorozat gyártását támogatja a magyarországi Nemzeti Filmintézet, köztük egy erdélyi bányászvárosról, illetve egy dél-erdélyi kastély visszaszerzésének történetéről szóló terv is szerepel.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye szerint a televíziós és streaming-bemutatásra készülő alkotásoknak kiírt pályázaton öt dokumentum- és két animációs alkotás gyártására szavaztak meg támogatást. 9,8 millió forint támogatást kap Bálint Arthur a Mesterséges város című, egy erdélyi bányászváros tündökléséről és bukásáról szóló filmjére, Zsigmond Attila pedig 7,7 millió forintos támogatást kap a Kopott kövek című tervére, ami egy dél-erdélyi kastély visszaszerzésének történetét mutatja be.

Kormorán, Eperjes Károly, lovasíjászat, kamaszoknak szóló animációs sorozat

Emellett a legendás Kormorán történetét és korát megörökítő Folytassátok holnap című dokumentumfilm sorozat 30 millió forintos támogatást kapott, a produkciót a Kossuth-díjas zenész és alapítótag, Koltay Gergely rendezi.

A kereső ember útjáról beszélget elismert egyházi, a témában jártas személyekkel Eperjes Károly a Csendhez szokott szív címmel készülő alkotásban. Az ismeretterjesztő filmsorozatot Törcsi Levente és Kovács Levente rendezik a Filmintézet 13,8 millió forintos támogatásával.

A sport, a kultúra és a tudomány határmezsgyéjén mozgó lovasíjászat hétköznapjaiba enged betekintést a műfaj egy kiemelkedő képviselője, Kiss Attila önmegvalósító életútján és a körülötte működő egyesületen keresztül a Zengő nyíl. A Filmintézet által 6,86 millió forinttal támogatott dokumentumfilmet Fáy Réka rendezi.

A Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett Glaser Katalin Városi legendák című animációs sorozatának első évadjaiban megismerhettük az ikrekről szóló közhelyeket, az érrendszert, vagy éppen a nemezelés technikáját, most pedig készül a folytatás. A Nemzeti Filmintézet 31,5 millió forint támogatást szavazott meg az animációs sorozat gyártására, amely ezúttal is a szájról szájra terjedő legendákat örökíti meg.

A kiskamaszoknak szóló tudományos-fantasztikus animációs filmsorozat, a Budapest Spaceport EP3-4 folytatását 19,6 millió forinttal támogatja a Filmintézet. A Mészöly Ágnes által írt és Bálint Szilárd által rendezett alkotás egy fiatal lányról szól, aki apja akarata ellenére belevág az űrhajós kiképzésbe. Berta kalandjai során új barátokat szerez, embereket és öntudatra ébredt robotokat egyaránt.

(Címlapfotó: Pexels.com)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?