Új iskola épült Kommandón a leégett régi helyett

Korszerű épületegyüttest adtak át csütörtökön a háromszéki Kommandón a 2017-ben lángok martalékává lett iskola helyett.

A kommandóiak büszkék iskolájukra és településükre, nemcsak fekvése és természeti adottságai miatt. A községben ugyanis, az országban az elsők között, már a 19. század végén a gyertyák és gázlámpák fénye helyett villanyárammal világítottak – idézte fel Kocsis Béla, Kommandó polgármestere. „Különleges helyet foglal szívünkben az iskola, ezért is volt nehéz elfogadni a veszteséget. De a közös munka és felelősségvállalás eredményeként megépült iskola újra a jövő formálásának a bölcsője” – mondta a település vezetője.Az új iskola madártávlatból | Fotó: Kocsis B. János

„Hat évvel ezelőtt kaptunk egy feladatot a kommandói közösségtől: hogy a tűzvész okozta kárt kijavítsuk, és egy olyan iskolát építsünk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Tisztelettel jelentem: a feladatot teljesítettük. Erre az iskolára mindannyian büszkék lehetünk, hiszen mindannyiunk munkája benne van” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Veszprém Vármegye az elsők között nyújtott segítő kezet Kommandónak. Az eseményen jelen levő Polgárdy Imre, Veszprém Vármegye Közgyűlésének elnöke kiemelte, a megsegítésre szánt közel 3 millió forintból fejlesztő és interaktív, valamint szabadidős és sporteszközöket vásároltak az iskolának. A digitális oktatást segítő adománycsomagot az avatóünnepségen adták át.

„A kommandói iskola a körülötte kialakult, határokat nem ismerő összefogásból táplálkozva épült fel. Ilyenkor látjuk, hogy mennyi erőforrás van közösségünkben, és mennyi energiát tudunk mozgósítani akkor, amikor szükség van rá. Ez történt itt is, hiszen egy emberként fogtak össze mindazok, akik segíteni tudtak és akartak” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 Az infrastruktúra adott, a többi a mi feladatunk, összegzett Opra-Béni Béla, a Horn Dávid Általános Iskola igazgatója megköszönve a támogatást.

Az átadón a kommandói iskola diákjai zenés-verses produkciót, Hajdú Lóránd és Kádár Hanga fuvola és zongora előadást adtak elő. Az új épületet Kelemen Álmos, kommandói református lelkész áldotta meg és Mihály Imre katolikus plébános szentelte meg.

Széles körű összefogás

A kommandói iskola 2017. január 9-én égett le, az új oktatási intézményt a helyi önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Programhoz benyújtott (PNDL) pályázatából építette újra. A projekt összértéke 6,5 millió lej, amelynek önrésze 568 ezer lej. A beruházás a teljes kivitelezést jelenti, mely tartalmazza az építést és a felszerelést egyaránt. A Horn Dávid Általános Iskola új épületében hat tanterem, két óvodaterem, egy multifunkcionális labor, egy informatika labor, valamint 150 férőhelyes konferenciaterem és egy könyvtár kapott helyet.Ünnepi műsorral avatták fel az intézményt | Fotó: Kocsis B. János

A minisztériumi támogatáson túl 180.000 lej értékben érkezett adomány hazai és magyarországi intézményektől a Kommandóért Egyesületen keresztül. 

Az iskola felépítésében szerepet vállaltak a kommandói közösség és vállalkozók, civil szervezetek és egyházak, magánszemélyek, intézmények, magyarországi és helyi támogatók, az OTP Bank, Románia és Magyarország kormánya, valamint az RMDSZ és Kovászna Megye Tanácsa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?