Kormánytámogatást kérnek a kommandói iskolának

Még a következő iskolai év kezdése előtt új iskolát szeretnének építeni Kovászna megye legmagasabb pontján fekvő Kommandón. Mint arról beszámoltunk, a háromszéki település régi iskolájának faépülete január elején, részben a lángok martalékává vált. A mintegy 100 kommandói diák egy része jelenleg a megmaradt iskolaépületben, mások a helyi óvoda szabad termeiben tanulnak.

A háromszéki önkormányzat időközben elkészítette a szakértői felmérést, amely szerint mintegy 3,5 millió lejbe kerül az új iskolaépület megépítése. A Kovászna megyei közgyűlés elnöke, Tamás Sándor arról tájékoztatott, hogy Sebastian Cucu prefektussal közösen beadvánnyal fordulnak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez, akitől azt kérik, hogy a kormány tartalékalapjából utaljanak ki 3.516.478,76 lejt amit az új kommandói iskola építésére fordítanak.

Tamás Sándor rámutatott: az országos költségvetés elfogadását követően azonnal kérvényezték a kormánytámogatást, amit megyei szintről kizárólag tanácselnök és a prefektus közösen kezdeményezhet. A tanácselnök arra is rámutatott, hogy ha szükséges a helyi költségvetésből is bepótolnak, vagy akár önerőből is elkezdik az építkezést.

Mint arról beszámoltunk a kommandói Horn Dávid általános iskola épületében január 9-én tűz ütött ki és a fából készült ingatlan 30%-a elpusztult, de a tűz martalékává vált az iskola könyvtára és az informatikai labor is. A települést ért súlyos kár nyomán példátlan összefogás alakult ki. Egyrészt az ezer fős falu mintegy 300 lakója már a tűz megfékezésében illetve a megmaradt épületrész rendezésében is kivette részét, de a kommandóiak már az első napokban mintegy 20.000 lejt adakoztak iskolájuknak. Emellett Kovászna megye magyarországi testvérmegyéi illetve testvér települések és a Magyar kormány is jelezték, hogy pénzzel támogatják az károk enyhítését illetve civilek és intézmények is szerveztek gyűjtéseket.

Kommandó különleges helyzetben lévő háromszéki település, hiszen egyrészt a megye legmagasabb pontján fekszik, de a megközelítése is nehézkes, ezért nem lenne megoldható a diákok ingázása, ezért fontos az, hogy a következő tanév kezdéséig megépüljön az új iskola.  „Az ideiglenes megoldások egyelőre működnek Kommandón, de minél hamarább új épületre van szükség. Reálisnak tartom, hogy a kormánytól megkapjuk a teljes kért összeget, hiszen egyrészt nem is óriási, másrészt az elszigetelt település egyetlen egy oktatási intézményéről van szó” – összegzett Tamás Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?