Torockói farsangtemetés: kulturális és családbarát programokkal társították a hagyományos eseményt

Újból nagyszámú érdeklődött vonzott a Fehér megye gyöngyszemének tartott településre a farsangtemetés március 1-jén és 2.án. Idén kulturális, családbarát és a turizmust népszerűsítő  programokkal társították a hagyományos népszokást.

A többszáz éves, vidám téltemető szertartást változatlan formában igyekeznek megtartani a torockóiak, ugyanakkor – mivel tudatosult bennük, hogy a néhány órás látvány önmagában nem elég arra, hogy nagyszámú turistát bevonzzon – több más programot is szerveztek erre a két napra.

A szerző felvétele

A farsangtemetés előtti estén, pénteken, a Duna-Házban Esterházy János – Isten szolgája címmel vándorkiállítást nyitottak meg és előadást tartottak a volt Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusáról. A kiállítás tizenkét tablóképen idézte fel a 120 éve született, a magyar kisebbségi jogokért bátran kiálló politikus életútját, munkásságát, akinek boldoggá avatása folyamatban van. A tárlat a tápiógyörgyei Torockó Baráti Társaság és a nagymegyeri 23. sz. Arany János cserkészcsapat jóvoltából érkezett meg. Az információkban gazdag előadást Baucsek Csaba történész, tudományos kutató, cserkészvezető (Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség) tartotta, közreműködött Czira Sára tápiógyörgyei népdalénekes.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitón már a szombati farsangtemetésre való  hangolódás is megtörtént, Lassel Ágnes, a Torockói Néprajzi Múzeum igazgatójának élménybeszámolójával. A Duna-Ház szombaton reggel is kitárta kapuit az érdeklődők előtt. Először egy inspirált válogatást kínált a közmédia legnépszerűbb mesefilmjeiből, majd A brémai muzsikusok című  játékos zenés-mesés gyerekműsorral és kézműves foglalkozással várta a család minden tagját, amelyen állatmaszkokat lehetett készíteni. A menet indulása előtt a farsangtemetést és a térség nevezetességeit bemutató ismeretterjesztő filmeket is megnézhettek az érdeklődők.

Fotó: Hajdu BrigittaA hagyományos farsangi felvonulásra, a többéves szokás szerint, 14 órától került sor. Miután a díszes farsangi menet végigjárta a falu utcáit, a Kriza János Művelődési Házban elsőként a Torockói Fúvószenekar lépett fel, őket a helyi Szilas Néptánccsoport és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Fügevirág nevű néptánccsoportja követte, legvégül pedig György Botond stand-up comedy-je kapott vastapsot a nagyszámú közönségtől.  A kultúrotthonban mindkét este táncmulatságra is sor került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?