Több tíz erdélyi iskola, kórház működhetett valós tűzvédelmi ellenőrzés nélkül

Több erdélyi megye intézményei, közöttük kórházak és iskolák működhettek úgy, hogy tűzvédelmi felszerelésüket csak papíron ellenőrizte egy bukaresti cég, amelynek jelentős összegeket fizettek ezért a szolgáltatásért, közölte a rendőrség.

A Maros megyei törvényszéki ügyészség vezetésével zajló nyomozás keretében csütörtök reggel több mint 200 helyszínen vizsgálódott a rendőrség a csalással, adókerüléssel és pénzmosással vádolt bukaresti cég ügyében. Az erdélyi megyék közül Kolozs és Maros megyében van a legtöbb érintett intézmény.Illusztráció: Pexels.com

A jelenlegi információk szerint a cég 2019 óta vállalt megbízásokat külnböző intézmények tűzvédelmi felszerelésének ellenőrzésére, a tűzoltópalackokat, tömlőket azonban valójában nem ellenőrizték, csak kicserélték rajtuk az érvényességet jelző feliratokat. Mulasztásukkal kórházak, iskolák, katonai egységek, büntetés-végrehajtó intézmények, közintézmények, benzinkutak, tömegszállítással foglalkozó vállalatok, repülőtársaságok, erőművek működését veszélyeztették.

Az említett intézmények vezetőit a cég félrevezette a tűzvédelmi felszerelésük működőképességét és minőségét illetően, és jelentős összegeket kértek fiktív tevékenységükért, derült ki a rendőrség közleményéből. A cég ráadásul jövedelmének egy részét adókerülés céljából nem regisztrálta.

A rendőrség Bukarestben 40 helyszínen vizsgálódott csütörtök reggel, emellett a következő megyékben: Arad (2), Argeș (7), Bákó (1), Beszterce-Naszód (2), Brassó (8), Buzău (8), Călărași (2), Dâmbovița (4), Dolj (5), Kolozs (32), Konstanca (8), Hunyad (3), Galac (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Máramaros (7), Mehedinți (3), Maros (23), Olt (13), Prahova (6), Szatmár (4), Szilágy (3), Suceava (8), Temes (6) Teleorman (1) és Vâlcea (6).

Kapcsolódók

Kimaradt?