Több száz teherautónyi kacattól szabadultak meg a háromszékiek

Háromszéken több mint 12 ezer család szabadult meg a lakásában felgyűlt kacatoktól, elektronikai eszközöktől, régi bútoroktól, textíliáktól és üvegektől a köztisztasági vállalat tavasztól őszig tartó lomtalanítási akciói által.

Máthé László, a Tega köztisztasági vállalat vezetője szerint az volt a cél, hogy növeljék a lomtalanítási akciókban résztvevő háztartások számát, hogy ne kényszerüljenek környezetkárosító módon megszabadulni a hulladékoktól. Miközben a tavalyi akció során 9137 háromszéki család adott le valamilyen lomot, idén már 12 156 család csatlakozott, így egyharmaddal nőtt a résztvevő családok aránya.

Máthé László | A szerző felvétele

Máthé László kifejtette: várhatóan jövő évben is megszervezik még az üveghulladékot sörre vagy ásványvízre cserélő akciót, ugyanis információik szerint tovább késik annak a törvénynek az alkalmazása, amely szerint az üzleteknek betétdíjat kellene bevezetniük az üvegekre, amit visszaváltás esetén visszafizetnek a környezettudatos vásárlónak. A Tega köztisztasági vállalat háromszéki településeken szervezett lomtalanítási akciói során tavaly 484 500 kilogramm üveget gyűjtött össze, ezt a mennyiséget idén sikerült 679 906 kilogrammra növelni. Ennek tetemes részét már át is adták újrahasznosításra, számolt be az igazgató. Emellett több mint 3000 köbméter, azaz 140 teherautónyi régi matracot, bútorokat, textíliákat, gumiabroncsokat adtak át a háromszékiek a köztisztasági vállalatnak.

Fotó: TEGA

Máthé László arra is rámutatott, hogy idén csökkent a begyűjtött elektronikai hulladék mennyisége. 2021-ben ugyanis 175 995 kilogramm gyűlt össze, 2022-ben 166 991 kilogramm, azonban amíg az elmúlt esztendőben 3666 személy adott le régi elektronikai eszközöket, addig idén 3852. A köztisztasági vállalat igazgatója azzal magyarázza a háztartásoktól begyűjtött elektronikai hulladék mennyiségének csökkenését, hogy egyrészt sok eszközt elvitt a Környezetvédelmi Alap (AFM) által meghirdetett háztartási gépek roncsprogramja, másrészt a 90’-es években az országba behurcolt nagy tévéket, háztartási gépeket már korábban eldobták a lakók. Idén ugyanis a lomtalanításkor begyűjtött elektromos hulladékok között megjelentek már az első generációs plazma-, illetve LCD tévék is.

A lomtalanítási akció 2023-ban március 20-án rajtol majd ismét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?