A kormány 2023. november 30-ára módosította a betétdíjas rendszer bevezetésének határidejét

Jövő év november 30-ára módosította a kormány a betétdíjas rendszer bevezetéséhez szükséges beruházások befejezésének határidejét. Az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a kabinet.

A betétdíjas rendszer bevezetéséről szóló jogszabályt tavaly októberben fogadta el a kormány. E szerint a rendszer bevezetésétől egységesen 50 bani betédíjat kell fizetniük a fogyasztóknak, amikor olyan terméket vásárolnak, ami elsődleges csomagolóanyagba van csomagolva. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják a vásárlók, amikor az üzleteknél leadják a visszaváltható csomagolásokat.

Fotó: Pexels

A betétdíjas rendszert az eredeti határozat szerint október 1-jétől kellett volna alkalmazni, a határidőt azonban meghosszabbították 2023. november 30-áig.

A szerdai kormányülést követően Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, a rendszer bevezetésével megbízott RetuRO vállalat már elkezdte a tárgyalásokat a finanszírozást biztosító bankokkal, és megkezdte az informatikai rendszer kiépítését, amelybe már idén regisztrálhatnak a termelők és kiskereskedők, megjelölve az általuk forgalomba hozott csomagolóanyag-mennyiséget. Ugyanakkor elkezdték a visszaváltó automaták (Reverse Vending Machines - RVM) összeszerelését is.

„A háború zavart okozott a nemzetközi piacon, ez kihatott a szállítási időkre és a becsült árakra is” - magyarázta a tárcavezető, aki szerint 12 hónapon belül befejezhető a beruházás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?