Tánczos: eddig 47 város nyújtott be igénylést digitális hulladékgyűjtő szigetek létrehozására

Már 47 város nyújtott be igénylést digitális hulladékgyűjtő szigetek létrehozására a környezetvédelmi tárca által a helyreállítási alapból indított támogatási programon keresztül – számolt be pénteken a minisztérium.

A közlemény szerint a Hunyad megyei városok voltak a leggyorsabbak, már 6 pályázatot nyújtottak be.

Fotó: rmdsz.ro

A minisztérium 260 millió eurós költségvetést különített el, amely 13 700 digitális hulladékgyűjtő szigetet telepítésére elegendő országszerte. Az önkormányzatok november közepéig nyújthatják be pályázataikat, és Tánczos Barna tárcavezető reméli, hogy minél több önkormányzat ki fogja használni ezt a lehetőséget a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére és az újrahasznosítás mértékének javítására.

A minisztérium a hulladékgyűjtő szigetek létrehozásának teljes költségét finanszírozza. Lehetőséget kínál föld feletti, de föld alá helyezett konténerrendszer telepítésére is, amely főként turisztikai zónákban, belvárosokban jelenthet esztétikus megoldást. „Olyan okoskonténerek ezek, ahova külön dobhatjuk be a biológiailag lebomló hulladékot, a papírt, műanyagot, az üveget vagy a fémhulladékot” – tette hozzá.

Tánczos Barna korábban elmondta, a hulladékszigetek föld alatti vagy föld feletti konténerekből állhatnak, amelyek védve vannak a jogosulatlan felhasználók és a rongálók ellen. A konténereket speciális kártyákkal nyithatják ki a jogosultak, GSM adatközlő eszközzel vannak ellátva, valamit felhasználói adatbázissal és az önkormányzat számára számlákat kiállító felhasználói felülettel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?