Több száz fős tömeg követelte a medvekérdés megoldását Tusnádfürdőn

Több százan vettek részt azon a figyelemfelkeltő megmozduláson, amellyel a medvekérdés mielőbbi megoldásának fontosságára hívták fel a figyelmet Tusnádfürdőn. A székelyföldi kisvárosban napi rendszerességgel okoznak kárt a nagyvadak és a turizmus kieső bevételei is kritikus helyzetet teremtett. A résztvevők játékmacikkal is üzentek a romániai zöld szervezeteknek és az Európai Uniónak.

Tusnádfürdői lakosok, civil szervezetek és önkormányzati képviselők kezdeményezték a tüntetést a Hargita megyei üdülővárosban pénteken. A kezdeményezők azért hívták utcára a kisváros lakosságát, mert a településen tarthatatlannak bizonyul a medvehelyzet és csendes demonstrációjukkal az illetékes hatóságok figyelmét kívánták felhívni a probléma rendezésének szükségességére.

Júniusban több mint 80 esetben riasztották medvék jelenléte miatt a hatóságokat Hargita megyében. Az esetek jelentős része Tusnádfürdőn történt, ahol napi rendszerességgel járnak be a nagyvadak a településre. Mindezt Gherorghe Suciu, a Hargita Megyei Csendőr-főkapitányság szóvivője mondta el, miközben a tusnádfürdői sípályánál gyülekezett a demonstráción résztvevők tömege.

Valóban tömegről beszélhetünk, hiszen a meghirdetett kezdési időpontra mintegy 500 tusnádfürdői gyűlt össze. A kezdeményezők jóvoltából a kezekben kétnyelvű táblák és bannerek tűntek fel, amelyekre a helyzet megoldását sürgető, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter mellett kiálló szövegek kerültek.A szerző felvételei

A demonstráció kezdése előtt Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta: tűrhetetlen helyzet alakult ki a településen. „Éjjel-nappal terrorizálva érezzük magunkat, a saját otthonainkban sem vagyunk biztonságban. A hetekben több mint hatvan helyre törtek be a medvék, az elmúlt két éjszaka nyolc ilyen eset történt” – részletezte az elöljáró. Hozzátette: így egyszerűen nem lehet élni és „mindenki elérte azt a szintet, hogy tovább nem mehet ez”.Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere

A tüntetés alkalmával megfogalmazott petíciót kilenc címzetthez fogják eljuttatni, tudtuk meg. Butyka Zsolt kiemelte, a petícióban is megerősítik: nem a medvék ellen vannak, hanem azt szeretnék, hogy esélyt kapjanak arra, hogy megfelelő lépéseket tudjanak tenni. „Hiába küldjük a papírokat Bukarestbe, választ nem kapunk, nem történik semmi” – fűzte hozzá.

Mindenki érintett

A megmozdulás elején felolvasták az említett petíciót, amelyet a tömeg tapssal fogadott, majd hatósági felügyelet mellett, menetoszlopban sétáltak végig a városon a résztvevők. A tüntetők mindegyike érintett valamilyen módon a medve-problémában. Ez kiderült az elcsípett beszélgetésekből, illetve a megkérdezettek nyilatkozataiból.

Az egyik kezdeményező, Lukács Attila tusnádfürdői önkormányzati képviselő, turisztikai szakember a Maszolnak elmondta: egy adott pillanatig a településen feltűnő medvék látványosságnak számítottak, ám mára túl nagy a számuk. „Több tíz egyedről beszélünk, amelyek rendszeresen bejárnak. Az biztos, hogy a turizmust érinti ez a helyzet. Nagyon sok turista mondja vissza a látogatását Tusnádfürdőn, nem akarnak jönni, félnek a medvéktől” – emelte ki. Hozzátette: fontos volna megszüntetni a „medveturizmust” is. Hiszen különböző településekről érkeznek a városba emberek, akik etetéssel csalogatják magukhoz az állatokat.

Mindemellett a turisták programlehetőségeit is behatárolja a medvék jelenléte. Hiába van számos jelzett turistaösvény, ha a kirándulók nem érzik magukat biztonságban s nem mernek nekivágni a természetnek – hangsúlyozta a szakember. „Nem azt szeretnénk, ha kilőnék a medvéket, csak jó volna közös megoldást találni a hatóságokkal, hogy legalább a legszemtelenebb egyedeket el lehessen szállítani innen máshová” – tette hozzá Lukács Attila.

A felvonulók a sípályától a város másik végéig példás rendben sétáltak végig. A résztvevőket több helyen önkéntesek kínálták ivóvízzel, míg a településen áthaladó autókból számos biztató gesztust tettek az utazók.

A demonstráció a kiindulási helyszínen ért véget. Utolsó momentumként mindenki aláírhatta a petíciót. A résztvevők által, a szervezők kérésére hozott játékmacikat egy helyre gyűjtötték, azokat az Agent Green környezetvédő szervezethez fogják eljuttatni a tervek szerint.

Hogy mennyire élő probléma Tusnádfürdőn a medvék jelenléte, bizonyságul szolgált, hogy a pénteki demonstráció ideje alatt is szükséges volt beavatkozni és elkergetni két nagyvadat. A petárdák először egy szálloda közelében, majd a vasútállomás környékén robbantak...

Kapcsolódók

Kimaradt?