banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Több mint hatszáz bűnügyben ejtik a vádakat vagy szüntetik meg az eljárást elévülés miatt

Összesen 288 bűnvádi eljárást kell megszüntetnie és 317 büntetőperben kell ejtenie a vádakat a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni ügyészségnek (DIICOT) az elévülés megszakításával kapcsolatos alkotmánybírósági határozat visszamenőleges hatályú alkalmazása miatt. Az okozott kár összértéke a lezárás előtt álló ügyekben meghaladja az egymilliárd eurót.

Igaz a mondás: Justicia vak | Illusztráció: PixabayAz adatokat a DIICOT-tól kapott információkra hivatkozva ismertette hétfőn a Bírák Fóruma. A szervezet közleménye szerint a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészségnél folyamatban lévő 288 bűnvádi eljárás közül 162-ben részben, 126-ban pedig teljes egészében elévültek a bűncselekmények. A bűnvád dossziékban megállapított károkozás összértéke 564 969 518 euró.

Ugyanakkor a DIICOT által elindított 317 büntetőper közül 143-ban a bűncselekmények és a vádlottak egy részét, 174-ben pedig valamennyi bűncselekményt és vádlottat érint az elévülés megszakításáról szóló alkotmánybírósági határozat visszamenőleges hatályú alkalmazása. A perekben megállapított károkozás összértéke 541 907 512 euró.

Az alkotmánybíróság idén május 26-án határozott arról, hogy alkotmányellenes a büntető perrendtartásnak az az előírása, amely szerint új bizonyítékok esetén megszakítható az elévülés. A taláros testület megállapította azt is, hogy 2018 januárja és 2022 májusa között egyetlen esetben sem szakadt félbe az elévülés.

Korábban az ország több bírósága jogegységi határozatot kért a legfelsőbb bíróságtól arról, hogy az alkotmánybírósági határozatok visszamenőleges hatállyal is alkalmazandók-e. A legfelsőbb bíróság október 25-én mondta ki, hogy az elévülés megszakításával kapcsolatos alkotmánybírósági határozatok visszamenőleges hatállyal alkalmazandók a kedvezőbb jog elve alapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?