Több mint 1,3 millió lej értékben bírságoltak töltőállomásokat Hargita megyében

Több mint 1,3 millió lejes bírságot szabtak ki Hargita megyei üzemanyag- és autógáz-töltőállomásokra – közölte a megyei prefektusi hivatal. A töltőállomások ellenőrzésébe az augusztus végén Crevedián történt LPG-töltőállomás robbanása nyomán kezdtek a hatóságok.

A Hargita Megyei Prefektusi hivatal közlése szerint az ellenőrzési akcióban részt vevő nyolc intézmény külön-külön, saját hatáskörében végzett ellenőrzéseket, „hogy feltárjanak minden létező problémát a közintézmények és a gazdasági szereplők szintjén, amelyek tárolják, szállítják, forgalmazzák, használják az üzemanyagokat, kenőanyagokat és ezek melléktermékeit, beleértve a cseppfolyósított propángázt is”.

Augusztus 26-án Crevedián robbant fel LPG-állomás | Fotó forrása: InfoTrafic24

Összesen 113 létesítményt ellenőriztek. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint számos szabálytalanságot állapítottak meg, kezdve a tűzvédelmi vagy környezetvédelmi engedélyek hiányától, olyan problémákig, hogy egyesek nem voltak összekapcsolva diszpécserszolgálattal sürgősségi beavatkozás esetére, hogy nem biztosították az egység őrzését, hogy a létesítményt túlterhelés mellett működtették, vagy hogy nem volt villámhárító felszerelve.

407 ellenőrzés végeztek összesen, ebből 373-at a gazdasági szereplőknél, 27-et a területen tevékenykedők szállítóeszközein, hetet pedig közintézményeknél. 432 hiányosságot találtak. Összesen 99 bírságot szabtak ki, több mint 1,3 millió lej értékben, és egy bűnügyi vizsgálatot is kezdeményeztek – tette hozzá a forrás.

„Az ellenőrzési akció végén (...) a bizottság tagjai, törvényes hatáskörüknek megfelelően, összesen 268 szankciót alkalmaztak, illetve 99 bírságot szabtak ki (a legalacsonyabb bírság összege 300 lej, a legmagasabb 50.000 lej volt) összesen 1.363.701 lej értékben, valamint 169 figyelmeztetést adtak ki. A bizottságok 398 korrekciós intézkedést is elrendeltek. A Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség Gazdasági Bűnözés Elleni Nyomozó Szolgálata bűnügyi vizsgálatot is kezdeményezett, a nyomozást pedig az illetékes ügyészség folytatja (létesítmények vagy berendezések üzembe helyezésével, működési engedélyével, használatba vételével, használat közbeni műszaki ellenőrzésével, javításával, karbantartásával, üzemeltetésével vagy annak módosításával kapcsolatos engedély nélküli tevékenységek végzése miatt)” – áll a prefektusi hivatal által küldött összefoglaló tájékoztatóban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?