Nyolc hatóság ellenőrzött és osztott borsos büntetést a háromszéki autógáz-töltőállomásoknak

Kovászna megyében lezárult a crevediai autógáz-töltőállomás felrobbanását követően elrendelt ellenőrzés. Az elmúlt hónapokban nyolc hatóság ellenőrizte a háromszéki töltőállomásokat, kiemelt figyelemmel azokat, amelyek autógázt (LPG) szállítanak és árusítanak.

Ráduly István prefektus beszámolója szerint több mint 200 üzemanyag- és autógáz-töltőállomást vizsgáltak, és bár számos szabálytalanságot találtak, egyetlen cégnek sem vonták vissza a működési engedélyét.

A crevediai robbanás | Fotó forrása: Info Trafic 24

Az átfogó ellenőrzési akcióban a készenléti felügyelőség (ISU), a környezetvédelmi őrség (GNM), a munkavédelmi felügyelőség (ITM), a rendőrség (IPJ), a vámhivatal, a magasnyomású tartályok és emelőszerkezetek felügyelete (ISCIR), az adóhivatal (ANAF) és a közúti közlekedést ellenőrző felügyelőség (ISCTR) vett részt.

A háromszéki prefektus szerint már az akció megszervezésekor kiderült, hogy a különböző intézmények eltérő adatbázisból dolgoznak, ezért javasolta azok egységesítését, így Kovászna megye területén összesen 223 olyan gazdasági egységet azonosítottak, amelyek üzemanyag- és autógáz-töltőállomást működtetnek, illetve ilyen anyagot szállítanak.

Ráduly István szerint összesen 207 rendellenességet észleltek, viszont ezek többsége inkább bürokratikus mulasztásnak bizonyult, így hiányosak voltak a különböző dokumentumok és nyilvántartások. A súlyosabbnak minősülő szabálytalanságok közé sorolta, hogy több autógáztartálynak nem volt meg az ISCIR által kibocsátott engedélye, vagy nem volt metrológusok által jóváhagyva a szint- és nyomásmérő készülékük. A Maszol érdeklődésére a prefektus arról számolt be, hogy egyetlen töltőállomást sem értek tetten, hogy gázpalackot (butélia) töltött volna a GPL-tartályból.

Az akció során 5 cégnek függesztették fel ideiglenesen a működési engedélyét és rendelték el a hiányosságok rendezését, illetve a többieknél határidőre teljesítendő intézkedést írtak elő. Összesen 421 200 lej értékben róttak ki bírságot: legtöbbet a tűzoltóság, amely 27 bírságot osztott 148 500 lej értékben, míg a legnagyobb értékű büntetést a környezetvédelmi őrség rótta ki, hiszen 7 esetben bírságolt 235 000 lej értékben. Emellett 114 esetben figyelmeztetésben részesítették a gazdasági társaságokat.

„Szerencsés lenne, ha ilyen kényes és veszélyes területen működő cégek minden előírást maradéktalanul betartanának, de azt gondolom, hogy nem rossz eredmény az sem, hogy az ellenőrzések során egyetlen cégnél sem találtak annyira súlyos hiányosságot, hogy visszavonják működési engedélyüket. A cégek kevesebb mint 2,5 százalékánál találták indokoltnak ideiglenesen felfüggeszteni az engedélyt”, vélekedett Ráduly István.

Mint ismert, Marcel Ciolacu kormányfő augusztus végén rendelte el az ország összes autógáz-töltőállomásának ellenőrzését, a Dâmboviţa megyei Crevedián bekövetkezett, halálos áldozatokat követelő robbanást követően.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?