Tisztújítás az USP PLUS-ban: Dan Barna és Dacian Cioloş is indul az elnökségért

Az USR PLUS az egyetlen párt Romániában, amelyik a valódi változást képviseli – jelentette ki szombaton az alakulat társelnöke, Dan Barna. A pártelnöki tisztségért indult harcban az egyik kihívója, Dacian Cioloş jelenlegi társelnök pedig azt mondta: nem kell megijedniük az ellenvéleménytől a pártban, ha valóban naggyá akarnak válni. 

A politikus az USR PLUS Politikai Bizottságának bukaresti ülésén mondott beszédet, amelyen bemutatkoznak a párt október 2-ai kongresszusán induló elnökjelöltek és az országos elnökségbe javasolt jelöltek.

Fotók: Agerpres

Dan Barna az USR PLUS-t az elmúlt harminc év leglátványosabb politikai jelenségének nevezte. Érvei szerint ez az egyetlen párt az országban, amelyek tagjai civil szervezetekből származnak, és nem hordozza magában a régi pártok rossz szokásait és génjeit. „Az egyetlen párt vagyunk, amelyik úgy tud a jövőbe tekinteni, hogy nem húzza vissza a múlt béklyója, és nem zuhannak rá szekrénynyi csontvázak, akárhányszor választási kampány közeledik” – fogalmazott a politikus.

Barna szerint az USR PLUS a társadalom 'kétségbeesett igényét' képviseli a változásra. Szerinte azért támadják rendszeresen a párt helyi tanácsosait, polgármestereit és minisztereit, mert ők megmutatták, hogy lehet másként is politizálni. „Megmutattuk, hogy van egy új politikusnemzedék, ezt képviseli most az USR PLUS Romániában” – jelentette ki.

A társelnök szerint az USR PLUS négy egymást követő választásokon is bizonyította, hogy el tudja nyerni az emberek bizalmát, most pedig kormányra kerültek. „Kevesen voltunk, most többen vagyunk, és még többen leszünk, ezt ígérem!” – mondta kortesbeszédében Dan Barna, aki arról biztosította hallgatóságát, hogy irányítása alatt a párt meg fogja őrizni többszólamúságát, belső demokráciáját.

Az elnökjelölt beszéde végén a „barátoknak és az ellenfeleknek” is üzent: „Vegyétek komolyan az USR PLUS-t, mert azért jöttünk létre, hogy megmaradjunk. Megmutattuk, hogy nem lehet minket lesöpörni, kikerülni és félreállítani. Megérdemelten kerültünk be a helyi önkormányzatokba, a parlamentbe és a koalícióba, mert azt a darabját képviseljük Romániának, amely modernitást és fejlődést akar. (...) Itt vagyunk, és itt maradunk” – mondta Dan Barna.

Dacian Cioloş: az USR PLUS nem lép ki a kormányból

Dacian Cioloş az USR PLUS Politikai Bizottságának bukaresti ülésén mondott beszédet, amelyen bemutatkoznak a párt október 2-ai kongresszusán induló elnökjelöltek és az országos elnökségbe javasolt személyek. Szerinte az alakulatnak egyelőre nincs mit ünnepelnie, annak ellenére, hogy fontos 'szakaszgyőzelmeket', figyelemre méltó eredményeket ért el. „Sikerült kormányra kerülnünk, és bebizonyítottuk, hogy vannak megoldásaink a jövő kihívásaira. De ez nem elegendő. A politikai helyzet nem engedi meg, hogy megvalósítsuk célkitűzéseinket, most a koalícióban való együttműködést tanuljuk” – fogalmazott az USR PLUS társelnöke.

Cioloş szerint a pártnak meg kell mutatnia, hogy a következő parlamenti választásokon képes megszerezni a szavazatok több mint 20–25 százalékát. Ehhez szerinte arra van szükség, hogy az USR PLUS rátermett, felkészült embereket helyezzen köztisztségekbe, ennek pedig a belső megosztottság megszűnése a feltétele. „El kell oszlatnunk azt a látszatot, hogy a párt egymás torkának ugrani készülő táborokból, belső frakciókból áll” – szögezte le kortesbeszédében.

Dacian Cioloş megszűntetné a párt irányvonalától eltérő nézeteket valló tagok kizárásának és megbüntetésének a gyakorlatát is. „Nem hiszem, hogy tartanunk kellene az ellenvéleményektől. (...) Ha valóban nagy párttá akarunk válni, és magunk köré szeretnénk gyűjteni az embereket, akkor teret kell adnunk az ellenvéleményeknek is” – fogalmazott a politikus.

Kijelentette, hogy az USR PLUS nem lép ki a kormányból. Azt tartja a járható útnak, hogy a párt folyamatosan nyomás alatt tartsa a koalíciót a vállalt reformok megvalósítása érdekében. „A koalíciós tárgyalásokon soha nem a rombolás, hanem az építkezés a célunk” – mondta Cioloş.

Kapcsolódók

Kimaradt?