Tervezet: a magyaron kívül még egy nemzeti kisebbségnek lesz képviselője a CNSAS-ban

A szenátus jogi bizottsága hétfőn elfogadta azt a törvénytervezetet, amely előírja a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviseletét a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsban (CNSAS), írja az Agerpres.

A CNSAS működését szabályozó 2008/24-es sürgősségi rendeletet módosító jogszabályjavaslatot a nemzeti kisebbségek frakciójának három tagja (Ovidiu Ganţ, Varujan Pambuccian és Silviu Vexler) terjesztette be a parlamentbe.Fotó: Facebook/CNSAS

A tervezet a jelenlegi 11-ről 13-ra növeli a CNSAS vezető testületének létszámát. Előírásai szerint a testület 11 tagját a parlament nevezi ki a frakciók - köztük a a nemzeti kisebbségek frakciója - javaslatai alapján, a képviselőház és a szenátus politikai erőviszonyainak megfelelően. További két tag a civil szervezetek egy-egy képviselője, akiket az államfő és a miniszterelnök jelöl.

A törvénymódosítás indoklása szerint a romániai holokauszttal és a nemzeti kisebbségek üldöztetésével kapcsolatos szinte valamennyi dokumentum a CNSAS archívumában van. A jogszabályjavaslatot a szenátus vitatja meg első házként.

Kapcsolódók

Kimaradt?