Térfigyelő kamerák az iskolákban: döntsön a vezetőség

Sürgősségi kormányrendelettel módosítaná a tanügyi törvényt az oktatási minisztérium úgy, hogy az iskolák dönthessenek a térfigyelő kamerák felszereléséről – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Ligia Deca.

A tanügyminiszter azt mondta, míg a jelenleg hatályos tanügyi törvény a tanárok, szülők, illetve nagykorú tanulók véleményének kikéréséhez köti a térfigyelő berendezések felszerelését az iskolában, a javasolt módosítás értelmében az iskola vezetősége önállóan dönthetne erről. A felvételeket csak bántalmazási ügyek, illetve magántulajdon ellen elkövetett tettek felderítésére lehetne felhasználni a javaslat szerint, tanári munka kiértékelésére nem – számolt be az Agerpres.

Illusztráció: Pexels

A tervezet értelmében a térfigyelő kamerákat az iskolaépület külső falaira, a folyosókra, az étkezdébe, sporttermekbe, rendezvénytermekbe, bentlakásokba, könyvtárakba és tájékoztatási központokba is fel lehetne szerelni.

Ligia Deca emlékeztetett, hogy súlyos bántalmazási ügyek esetén az iskolaigazgatónak kötelessége értesíteni a rendőrséget, kiskorú bántalmazása esetében pedig az 119-es számot kell hívnia, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság rendelje ki az üggyel foglalkozó szakembert.

A miniszter szerint jelenleg a romániai iskolák 96 százalékában van olyan tanár, aki az iskolai tanácsadási feladatokat látja el. A 2022-2023-as tanévben ezek a tanárok 1,4 millió diáknak adtak tanácsokat.

Azt is elmondta, hogy uniós finanszírozással júniusban indítják el a pszichológiai tanácsadásra szoruló tanulók azonosítását szolgáló programot, amelynek keretében a társadalmi-érzelmi fejlesztéshez és a biztonságos internethasználattal kapcsolatos tanácsadáshoz is útmutatást kapnak majd a tanárok.

A tanfelügyelőségek által szolgáltatott információk alapján tavaly 44 százalékkal csökkent az iskolai bántalmazások száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A mintegy 5400 bejelentett iskolai bántalmazás 73 százaléka személy elleni támadás volt.

A 2022-2023-as tanévben körülbelül 12.000 tanulót és 88 tanárt szankcionáltak iskolai bántalmazás elkövetése miatt – mondta még a tanügyminiszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?