Tavaly kevesebb dolguk volt a csendőröknek a medvék miatt Hargita megyében

Fotó: MTI/archív2021-hez képest 2022-ben csökkent a medvék felbukkanása miatt szükséges csendőri beavatkozások száma Hargita megyében - derül ki a megyei csendőrség szerdán közzétett adataiból.

A Hargita megyei csendőröket 2022-ben 311-szer riasztották emberlakta helyen észlelt medvék miatt, míg 2021-ben 503-szor. Mindkét évben Tusnádfürdőn volt a leggyakrabban szükség csendőri beavatkozásra medvék miatt, de itt is jelentősen csökkent a számuk: míg tavalyelőtt 150, tavaly már csak 27 esetben jelezték a sürgősségi segélyhívó számon a nagyvad jelenlétét. Borszék áll a második helyen, itt tavaly húszszor telefonáltak az 112-es számra medve felbukkanása miatt. 

A csendőrök először zaj- és fénykeltő eszközökkel, majd petárdákkal vagy medveriasztó gázzal űzték el az állatokat. Egyetlen esetben sem volt szükség fegyver használatára.

A tájékoztatás szerint a hatóságoknak tavaly is, akárcsak 2021-ben, a legtöbb gondot a kíváncsiskodó emberek okozták, akik a RO-ALERT üzenetre úgy reagáltak, hogy megjelentek a helyszínen, medvét fotózni. Ez nagyon megnehezíti a csendőrök munkáját, mert a medve eltávolítása mellett gondot kell fordítaniuk arra is, hogy védelmet nyújtsanak a felelőtlen kíváncsiskodóknak - mondta Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője.

A medvék elkergetése mellett két különleges ügyet is megoldottak 2022 folyamán a Hargita megyei csendőrök: júliusban egy üzemen kívül helyezett villanypásztor drótjába akadt szarvast szabadítottak ki Csíkszeredában, szeptemberben pedig Székelyudvarhelyen kellett eltávolítaniuk egy udvarból egy elszabadult emut.

A szóvivő azt is elmondta, a medveriasztások miatti csendőri beavatkozások számának csökkenése annak tudható be, hogy életbe lépett a 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet, amely feljogosítja a polgármestereket, hogy közbelépjenek, ha medve jelenik meg a településen.

Kapcsolódók

Kimaradt?