Tanévkezdés: veszélyt jelent és káoszt okoz a sok építkezés Kolozsvár belvárosában

Három nap múlva kezdődik a tanítás, ám Kolozsvár belvárosának egy része még mindig járhatatlan: az utcákon több helyen felújítás zajlik, alig lehet megközelíteni a tanintézeteket, több helyen kőhalmazok borítják a járdát, és nem lehet tudni, hogy mikorra készülnek el a munkával. Egy viszont biztos, hogy nem hétfőre, amikor is a diákok elözönlik a várost, és egyszerre több százan akarnak bemenni egy-egy intézménybe. Kolozsvári iskolák igazgatóit kérdeztük a kialakult helyzetről.

Kolozsváron amúgy is nehéz a közlekedés, főleg a tanítás első napján, ám az utóbbi időben elkezdett belvárosi munkálatok erre még rátesznek egy lapáttal. A belváros építőtelep lett, az iskolák és egyetemek szinte már megközelíthetetlenek, a munkálatok pedig annak ellenére, hogy már huzamosabb ideje zajlanak, nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben befejeződnek.

Így néznek ki a központi iskolák környéki belvárosi utcák. | Fotók: Kiss Gábor

Popa Márta, a János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatója úgy vélte: főként most, hogy a Kossuth Lajos utcában is munkálatok zajlanak, újraaszfaltoznak, nagyon meg van nehezítve a gyalogosok dolga. „Nagyon nehéz még most is a járdán közlekedni, úgy, hogy nincsenek a gyermekek az iskolában, így emiatt és a járványügyi helyzet miatt mi úgy határoztuk, hogy több irányból tesszük megközelíthetővé az iskolát” – nyilatkozta.

Ez azt jelenti, hogy lesz egy hátsó bejárat is, így a Dávid Ferenc utcából is meg lehet majd közelíteni a kollégiumot, és megpróbáltak különböző időintervallumokat kialakítani, amikor különböző korcsoportok érkezzenek, hogy ezzel is kicsit segítsék a szülőket. Az elemisták például fél nyolc és nyolc között fognak megérkezni az iskolába, míg a nagyobbak később, és remélik, hogy a két bejárat lehetővé teszi majd a problémamentes közlekedést.

Emellett Popa Márta szerint probléma az is, hogy a központban van az iskola, nagyon sok az autó és ember, és pontosan előttük van még egy buszmegálló is, ami szintén megnehezíti a dolgokat. Mint fogalmazott, most kicsit „minden összejött”, és emiatt „nem lesz könnyű”, de dolgoztak már ki stratégiákat, hogy könnyíteni tudjanak a helyzeten.

Schuller Hajnal, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatója szerint a kolozsvári forgalom nagyon megnehezíti az iskolakezdést, hiszen a szülők többnyire autóval viszik a gyerekeiket az iskolákba, és sokszor van olyan, hogy egy gyerek egy autóban utazik, így nagyon megnő a forgalom. „Noha most már bevezette a városi tanács az iskolabuszokat és ez sokat könnyít a helyzeten, még mindig nagyon le van terhelődve a főtéri forgalom, de én bízom abban, hogy ugyanúgy, mint a járvány előtti időszakban, visszaigényelhetjük a városi iskolabuszokat, amik a negyedekből hozhatnák a gyerekeket csoportosan, akkor sokkal könnyebb lenne” – magyarázta.

Legalább az iskolák előtt elkészülhettek volna

Popa Márta arról is beszélt, hogy ők próbálták felvenni a kapcsolatot a mérnökökkel, hogy tegyenek javaslatokat a felújításokkal kapcsolatban, de „szóba sem állnak velük”, így nem is tudják, hogy következő lépésként kit kéne megkeressenek. Az igazgatónő úgy vélte, a munkások tényleg dolgoznak, éjszaka is folyik a munka, állandó jelleggel történik valami, és látszik ennek az eredménye, csak mivel ez egy „óriási befektetés”, nagyon elhúzódott, és emiatt esett egybe az iskolakezdéssel.

Hangsúlyozta, hogy szerinte annyit legalább megtehetett volna a városvezetés, hogy a tanévnyitóra befejezik az iskolák előtti munkálatokat, hiszen ezek több intézményt is érintenek. „Úgy kellett volna betervezni a munkálatokat, hogy tanévkezdésre legalább az iskolák előtt legyenek készen, hogy tudjanak feljönni a gyerekek anélkül, hogy megbotoljanak és elessenek, és most, ahelyett, hogy befejezték volna, én azt látom, hogy elkezdték egy másik utca járdájának a felszántását is, így most párhuzamosan két helyen van feltúrva az utca, és egyik sincsen befejezve” – mondta.

Schuller Hajnal részletezte, az urbanisztikai tervben már benne van, hogy a Báthory utcáját, az Egyetem utcát és a Farkas utcát is sétálóutcává alakítják, ami nagyon megnehezíti a közlekedést. Mint fogalmazott, a legtöbb, amit ők megtehetnek, hogy igényelik az iskolabuszokat, amik a sétáló utcára is bemehetnek, és reggel 8-kor, illetve délben szállíthatják a gyerekeket. Szerinte a baj abból is származik, hogy nagyon sokan vidékről is behozzák a belvárosba a gyerekeket, noha működhetne magyar tannyelvű osztály ott is, és ez nagyon leterheli a belvárosi forgalmat reggel és délután is.

Jobb kommunikációt kérnek az önkormányzattól

Popa Mártától megtudtuk: az iskolával amúgy a munkálatokról nem egyeztettek előzetesen, az iskola előtt már júniusban dolgozni kezdtek, így már akkor sem tudtak egyáltalán közlekedni a főkapun. Most már lehet használni a János Zsigmond Unitárius Kollégium főkapuját is, ám még mindig nincsen teljesen befejezve a munka: a burkolat nincs kialakítva, kőhalmazokat kell kerülgetni és kábelek állnak ki a földből.

Az igazgató jobb kommunikációt kér az önkormányzattól a jövőben, és mint mondta, mindenképpen üdvözli mindazt, amit az iskolákért és a belváros felújításáért tesznek, viszont azt üzeni, hogy az igazgatókkal próbálják meg gyakrabban felvenni a kapcsolatot, pláne olyankor, amikor iskolákat érintő döntéseket hoznak.

Az igazgatónő amúgy azt is elmondta, hogy ők csak pozitívan állnak ehhez a felújításhoz, és a problémákat próbálják mindig megoldani. „Most kicsit kerülgetjük még a kőhalmazokat, de reméljük, hogy nem sok ideig, és türelmesek vagyunk, mert reméljük, hogy egy szélesebb, szebb, rendbe tett utcán járhatunk majd valamikor” – mondta.

A Báthory István Elméleti Líceum igazgatója amiatt izgul most inkább, hogy a hétvégén zajló fesztiválok miatt nehogy megugorjon a fertőzöttek száma, mivel ez befolyásolja a gyermekek iskolába járási módját is. „Ha emelkedni kezdenének a fertőzöttségi számok, akkor kezdhetjük megint, mint tavaly, a különböző forgatókönyveket. A gyerekek már nagyon vágynak iskolába, találkozni egymással, és ez a személyiségfejlődés szerves része, a készségfejlesztés nem sajátítható el otthon, számítógép előtt, még akkor sem, hogyha a szülő ott ül a gyerek mellett” – hangsúlyozta.

Kapcsolódók

Kimaradt?