Tánczos a parlamenti botrányról: a választók feladata megbüntetni az agresszív magatartású törvényhozókat

A szenátus háznagya, Tánczos Barna szerint a verbális és fizikai agresszióhoz folyamodó törvényhozók a legdrasztikusabb és legkeményebb szankcióra a választók részéről számíthatnak, akik látják, hogy mi történik a parlamentben.

Szerdai közleményében az RMDSZ politikusa kifejtette, hogy a választók feladata kiszorítani a parlamentből ezeknek a képviselőknek és szenátoroknak a pártjait – írja az Agerpres.

Tánczos emlékeztetett arra, hogy a házszabályok szerint az agresszív törvényhozók pénzbeli szankciókkal büntethetők, de ezeket a szankciókat nem minden esetben alkalmazzák. Példaként említette Diana Şoşoacă szenátort, akinek a „kirohanásai” büntetlenül maradtak az elmúlt hetekben. Figyelmeztetett, hogy a helyzet nem fog változni, ha a szenátus vezetése nem foglal határozottan állást ezekkel a megnyilvánulásokkal szemben.

Fotó: Agerpres

Tánczos hozzátette, hogy a költségvetés tervezetének keddi parlamenti vitáján az RMDSZ frakcióit érintő incidensnek előzményei is voltak. A kormányfő beszédét bekiabálások kísérték, és a parlamenti pártok képviselőinek felszólalásaikor is teljes volt a hangzavar az ülésteremben.

A politikus felidézte, hogy amikor az egyetem elvégzése után a parlamentben dolgozott, még civilizált mederben zajlottak a parlamenti viták. „Nem kell mindenben egyetértenünk, de civilizált módon vitatkozhatunk” – hívta fel a figyelmet a szenátor.

A keddi incidensről azt írta: felkérte a mellette ülő román törvényhozókat, magyarázzák el neki, hogy miért nevezik az RMDSZ politikusait árulóknak, miért vádolják őket Erdély ellopásával. „Arra kértem őket, magyarázzák el nekem civilizáltan, hogyan jutottak erre a következtetésre” – idézte fel Tánczos.

A politikus úgy vélekedett, hogy parlamentben történő szóbeli vagy fizikai agressziót jelenteni kell az illetékes hatóságoknak. Szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy egy képviselő vagy szenátor bárkit bántalmazással fenyegessen.

„Ez a magatartást az ország polgárainak jelentős támogatását élvező AUR frakciói hozták be a parlamentbe. Ez sajnálatos. (...) A polgároknak részt kell venniük a választásokon, és ki kell szavazniuk ezeket a politikai pártokat a parlamentből. Ez az egyetlen módja annak, hogy ezeket az embereket egyszer és mindenkorra szankcionálni lehessen: a demokratikus szavazás, amely megakadályozza bekerülésüket parlamentbe” – vélekedett az RMDSZ szenátora.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?