Tánczos Barna: legyen minden évben szeptember harmadik szombatja országos takarítási nap

Minden évben szeptember harmadik szombatja lenne az országos takarítási nap, erről törvénytervezetet nyújt be a parlamentbe az RMDSZ.

„Legyen minden évben szeptember harmadik szombatja országos takarítási nap – az erről szóló törvénytervezetet ma (kedden – szerk. megj.) nyújtjuk be a parlamentben. A kezdeményezés a civil szférából jön, több mint egy évtizedes hagyománya van világszerte, Romániában pedig a Let’s do It Romania! Egyesület már több mint 2 millió embert sikerült bevonjon az éves takarítási akcióiba. A törvénybe iktatás egy jelzés, hogy a hatóságok sem maradhatnak tétlenül, nagyobb szerepet kell vállalnunk a lakosság tájékoztatásában és a környezettudatos állampolgárok nevelésében. Nem kérdés, sok még a tennivaló ezen a területen, elég, ha csak körülnézünk az utak mentén, folyópartokon, vagy a rendkívül alacsony szelektív hulladékgyűjtési arányokat látva” – jelentette ki Tánczos Barna szenátor Bukarestben, a Let’s do It Romania! által szervezett takarítási akción és közös sajtótájékoztatón.

Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ szenátora környezetvédelmi miniszterként is prioritásként kezelte a tudatosítást és mentalitásválást. Mandátuma alatt olyan országos programokat indított el, mint az iskolákban bevezetett Zöld hét, a Zöld péntek mozgalom, a Tiszta Romániát és Románia újrahasznosít tudatosító kampányok. „Ellenzékből is ezt a szemléletet visszük tovább, és erre is gondolunk, amikor azt mondjuk, változást akarunk Brüsszelben. Ne a betarthatatlan korlátozások, büntetések és a gazdákat súlytó bürokratikus követelmények jelentsék a környezetvédelmet, hanem olyan programok, amelyekkel támogatjuk és segítjük a zöld átállást. Ezt kell képviselnünk, ezért kell továbbra is erős hangunk legyen itthon és az Unióban is” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Az országos takarítási napról szóló törvénytervezet előírja, hogy ezen a napon az állami intézmények minden évben olyan kulturális, társadalmi és oktatási tevékenységeket szervezhetnek, amelyekkel a tiszta környezet fenntartásának fontosságát és helyes gyakorlatokat népszerűsítenek, valamint ezekre a tevékenységekre forrásokat különíthetnek el. A tervezetet első házként a szenátus tárgyalja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?