Szórvány: menteni a menthetőt

Identitásmegőrző intézkedésekre, anyagi támogatásra és aktív, kreatív, cselekvő hozzáállásra van szükség a szórványban élők helyzetének javításához az apátia vagy pesszimizmus helyett. Ezt hangsúlyozták az Erdély TV 24plusz című műsorának keddi meghívottjai, akik azon dolgoznak, hogy a szórványközösségek éljenek, fellendüljenek, az etnikai végeken is életet mutassanak.

Ha a szórványban dolgozók nem a nemzethalált vizionálják, hanem kreatív módon építik a közösséget, miközben kezüket nyújtják a segítséget kérő szervezetek felé, akkor az adott közösségnek lehetősége van aktív magyar közösségi életet élni – ez a lehetséges receptek egyike a szórványközösségek fellendítésére mondta Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének az elnöke, közösségszervező.

Fotó: képernyőmentés Erdély TV

Hangsúlyozta: az utóbbi években a magyar közösségi élet megszűnése összefonódik a magyar oktatás megszűnésével. “Fontos a pozitív hozzáállás, találjuk meg az eszközöket, ne szégyelljünk segítséget kérni. És ha mindezt jól összegyúrjuk és körül csapatot építünk magunk, a recept már adódik és ez rövidtávon már fel tud mutatni eredményeket” – fogalmazott Pintér Zsolt.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke azt mondta, a legnagyobb problémát az asszimiláció, a népességfogyás, a vegyes házasságok, valamint a közösségi élettér vagy intézmények fenntartásának állandó és kiszámítható támogatásának biztosítása jelentik. Rámutatott, nehezíti a terepet a politikai térvesztés is. Mint mondta, “az etnikai izolációban kiemelt szerepet nyer az önszerveződés, amelynek elengedhetetlen feltétele a pénzügyi források biztosítása ahhoz, hogy a kulturális identitás megélésében, az önértékelés növelésében támogatásra leljenek a szórványban élők”. Ennek egyik módja lehet a kulturális események megrendezése a többségi nemzet részvételével. Horváth Anna a másság méltóságának megtartásáról vagy visszanyeréséről is beszélt, szerinte a megbecsültség növelésére van szükség ennek eléréséhez, és arra, hogy a stigmatizáltság érzését visszaszorítsák vagy eltöröljék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?