banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szilágysomlyón tartott képzést a MAKOSZ

Erdély-szerte szinte minden megyéből érkeztek diákok a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) 24. országos képzéshétvégéjre. A kétnapos eseményt Szilágysomlyón tartották, közel hetvenen vettek részt.

Többek között Kolozs, Maros megyéből, a Partiumból és Székelyföldről is érkeztek középiskolások a képzésre. A két nap alatt a diákok különböző előadásokat hallgathattak, megismerhették a helyi kultúrát és jellegzetességeket, valamint, ismerkedős játékokon, csoportos vitákon vehettek részt.

Fotó: A szerző felvétele

„A MAKOSZ, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége, többek között érdekképviselettel, rendezvényszervezéssel foglalkozik. Azért jelentkeztem a szervezetbe, mert tudunk a diákoknak segíteni, őket képezni, és egy olyan közösséget biztosítsunk számukra, ahol egymástól és szakemberektől is tanulhatnak különböző témákban. Voltak olyan képzéshétvégék, amikor a pszichológiáról volt szó, public speekingről és lehetne még sorolni, de ezen kívül a közösségi része is nagyon fontos, mert más-más megyékből, iskolákból érkező diákokkal találkozhatunk. A jelenlegi képzéshétvégének a fő témája a közélet, amit fontos, hogy megismertessünk a diákokkal, mert sokaknak ez idegen, vagy negatív véleményük van róla” – mondta Tallián Franciska főszervező.

A fiatalok célja, hogy minél több megyét elérjenek, főleg azokat, ahol nem működik helyi diáktanács, és kevés a magyar. A szatmárnémeti 16 éves Franciskát, a tavaly decemberi kongresszuson választották meg elnökségi tagnak, mint mondta, célja, hogy előrébb vigye a szervezetet, és minél több szakmaiságot, tudást, és élményt nyújtsanak a diákoknak. Éves programjaik között szerepel a diákönkormányzati szabadegyetem, nyári tábor, melyen a diákok szórakozással egybekötött képzéseken vehetnek részt.

A fiatalokat a szilágysomlyói Ioan Ossian Mezőgazdasági Szakközépiskola látta vendégül, Benedek László igazgató köszöntése után a szilágybagosi polgármester, Bernáth István mesélt a Szilágyságról és Szilágybagos községéről. Grabán Zsolt, a Kós Károly Akadémia igazgatója, tevékenységükről, a projektekről, képzésekről, kutatásokról tájékoztatta a fiatalokat, míg Jaroslaw Pietras európai uniós témakörben tartott előadást. A hétvégén az előadások mellett, nyílt beszélgetéseken, ismerkedős játékokon, csoportos vitákon vehettek részt a fiatalok. „Számomra az esemény legkiemelkedők témája a fakenews előadás volt, mely segít majd a jövőben eligazodni a média világában, könnyebben felismerhetem, mi a valódi, mit kell elhinnem” – mondta Sárkány Pálma szilágyperecseni résztvevő.

Erdélyi Márton XI-es szatmárnémeti résztvevő elmondta: bárki részt vehet egy ilyen rendezvényen, még a jászvásárosi diák is, ha kitölti a MAKOSZ oldalán lévő kérdőívet. A sepsiszentgyörgyi Gere Ádám elnökségi tag, már negyedik éve a szervezet tagja, és rendszeresen részt vesz az eseményeken. Mint mondta, egyik célja a romániai magyar diákok segítése, támogatása, tájékoztatása, hogy minél több ismerettel, tudással, ugyanakkor élménnyel gazdagodjanak a középiskolai évek alatt.

(Nyitókép: MAKOSZ/archív felvétel)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?